Στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται συνταξιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή εισφορών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που οργάνωσε τη σημερινή κινητοποίηση, οι διεκδικούμενες επιστροφές για κάθε συνταξιούχο φθάνουν τις 3.000 ευρώ και αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στο προθάλαμο του υπουργείου, ζήτησαν συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου για το ζήτημά τους. Τελικά, ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, ήταν εκείνος που κάλεσε την 5μελη αντιπροσωπεία των συνταξιούχων για συζητήσεις σχετικά με το θέμα.

Πρόκειται για εισφορές που παρακρατήθηκαν -παρανόμως όπως υποστηρίζουν- από τον ΕΦΚΑ υπέρ ΕΟΠΥΥ. Ο σχετικός νόμος (2084/1992) αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δίκτυο σε ανακοίνωσή του τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον νόμο εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Οι απώλειες εκτιμώνται στο ποσό των 3.000 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προκειμένου να συντονίσει την υλοποίηση του  αιτήματος της επιστροφής των παρανόμως κρατηθέντων εισφορών, έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

Φωτορεπορτάζ: Κατερίνα Καμπόσου