Ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος

Ποιες αλλαγές υπάρχουν στην απόφαση σε σχέση με πέρσι


ΕΛΛΑΔΑ
13:36
31/07/2017
Ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος
8
loading

Έπεσαν οι υπογραφές για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου (άρθρο 261 ν 86/1969), όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα:

 • διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,
 • αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10
 • δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού
 • κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.
 • Φυσικά, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι αυτό μελλοντικά το Υπουργείο θα προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης, ή/και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους.
 • Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά φέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

Κατά τα λοιπά, η φετινή ρυθμιστική απόφαση της θήρας παραμένει ως είχε και κατά την περσινή χρονιά.

Στα ίδια επίπεδα είναι και τα καθοριζόμενα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία ανάλογα με τη χωρική εμβέλεια της άδειας θήρας καθορίζονται στα:

 • 10 ευρώ για την τοπική άδεια (χωρικά όρια Νομού)
 • 30 ευρώ για την περιφερειακή άδεια (χωρικά όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) και
 • 60 ευρώ για τη γενική άδεια θήρας (όλη η χώρα).

Ίδιες παραμένουν και οι εισφορές των κυνηγών προς τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες καθορίζονται στα 60 ευρώ ανά κυνηγό. Από το ποσό αυτό:

 •  5 ευρώ κατανέμονται στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
 • 14,9 ευρώ κατανέμονται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους
 •  40,1 ευρώ κατανέμονται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία έχει και την υποχρέωση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να δαπανούν ποσό μεγαλύτερο του 50% από τις παραπάνω εισφορές και τέλη σε φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία αυτή η υποχρέωση ανέρχεται στο 95%.

Οι κυνηγοί που επιθυμούν να εκδίδουν άδεια θήρας απευθείας από τη Δασική Αρχή επιβαρύνονται με τα τέλη που καθορίζονται με την πιο πάνω ΚΥΑ καθώς και με το 90% των εισφορών που πληρώνουν οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ποσό κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΥΑ 143570/2614/21.10.2016 αυτοί οι κυνηγοί έχουν πια τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν και μαζικά την έκδοση άδειας θήρας από τη Δασική Αρχή μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου και όχι μόνο μεμονωμένα όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Dimitris Μεν.

  Ειναι ολοφανερο οτι σας τρωει ο ποπος σας,προκαλειται χωρις να σας προκαλουν. Θα βγουμε και θα τους δωσουμε να καταλαβουν τι εστι βερυκοκο.Βλεπετε οτι προσεχω τις εκφρασεις μου.

 2. avatar άσπρος μπέμπαντας

  Καλή κυνηγετική χρόνια σε όλους τους νόμιμους κυνηγούς, με ασφαλείς επιστροφές στα σπίτια μας!!! Τις καλύτερες ευχές επίσης στα λεβεντόπαιδα της ομοσπονδιακής θηροφυλακής που επιτελούν μεγάλο έργο στην πάταξη της λαθροθηρίας, λαθρο-υλοτομίας, παράνομης βοσκής με αποτέλεσμα να έχουν και ΔΥΟ (2) ΝΕΚΡΟΥΣ ομοσπονδιακούς θηροφύλακες από λαθροθήρες με όπλα στην ώρα του καθήκοντος!!! Κάποιοι λέγανε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το κυνήγι θυμάμαι.. τρίτη χρονιά φέτος κυνηγάμε κανονικά!!! Ελπίζω η κυβέρνηση να δει το κυνήγι όπως ακριβώς είναι και όχι όπως οι άλλες κυβερνήσεις που απλά μας έβλεπαν σαν όρθια κατοστάευρα τόσα χρόνια!!! ΖΕΣΤΕΣ ΚΑΝΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ... "ΛΑΓΟΥ ΜΑΛΛΙ"...!!!

 3. avatar sesypos

  Περιμένω πως και πως να διαβάσω είδηση ότι κάποιος κυνηγός πέρασε κάποιον άλλον για αγριογούρουνο και τον πυροβόλησε. Sorry αλλά με τέτοιες ειδήσεις δεν λυπάμαι καθόλου. Το αντίθετο θα έλεγα...

  1. avatar ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

   ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΑΣ

 4. avatar Pamponhros

  Σε όλους τους υπόλοιπους προσοχή! Τέρμα οι βόλτες στα δάση, τα ποδήλατα, οι κατασκηνώσεις και οι περίπατοι. Βγήκαν οι Ούνοι και για να μης σας πάρουν τα σκάγια, φορέστε κανένα κράνος.

 5. avatar Λυκόσκυλο

  ΒΑΡΑΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑΑΑΑ
  ΜΗΝ ΑΦΉΣΕΤΕ ΚΟΛΥΜΠΙΘΡΟΞΥΛΟ

 6. avatar ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ

  Φίλοι κυνηγοί σας εύχομαι ολόψυχα , στη φετινή κυνηγετική περίοδο να μη χτυπήσετε ούτε κουνούπι.. καλά κυνήγια!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει