Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του ο 32ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, που ερευνά η εφέτης- ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία από την Θεσσαλονίκη Αθανάσιο Πάπιστα , ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αδίκημα που αφορά στην αγορά 64 οικοπέδων από τη Μονή Βατοπεδίου. Με την απολογία του Αθ .Πάπιστα, εκτός άλλου απροόπτου, ολοκληρώνεται – όπως όλα δείχνουν – η δικαστική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση των αποκαλούμενων ιερών ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.

Απομένει η έκδοση βουλεύματος για την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέως σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ποινικής μεταχείρισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και βασικού κατηγορούμενου στην ερευνώμενη υπόθεση. Αμέσως μετά η δικογραφία, που είναι ογκωδέστατη και αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες, θα διαβιβαστεί στο συμβούλιο τα μέλη του οποίου με δικό τους βούλευμα θα αποφασίσουν πόσοι από τους 32 κατηγορούμενους θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών προκειμένου να λογοδοτήσουν για σειρά κακουργηματικών πράξεων που συνδέονται με την υπόθεση του Βατοπεδίου.