Τέσσερις προϋποθέσεις θέτουν οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, σχετικά με τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στη θέση «18» της επαρχιακής οδού Χίου-Βολισσού.

Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

– Ύπαρξη ελάχιστου εμβαδού 30 στρεμμάτων.

– Πρόσοψη επί της οδού περίπου 100 μέτρων.

– Θεώρηση του τοπογραφικού και από το Δασαρχείο, όπου θα αναγράφεται ότι αυτή η έκταση δεν είναι δασική.

– Έγγραφη δήλωση του δημάρχου Χίου ότι παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα για τον συγκεκριμένο σκοπό και χωρίς άλλους περιοριστικούς όρους προς το υπουργείο Εσωτερικών/Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι «εφόσον η έκταση είναι δημοτική θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη νόμιμη παραχώρησή της μέχρι την Πέμπτη 8 τρέχοντος, (σ.σ. αύριο) και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου».

Εν τω μεταξύ, σήμερα επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό η πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου της Χίου, που είχε διατάξει την απόδοση στη Μονή Μερσινιδίου του χώρου που είχε παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο για τη λειτουργία δομής κράτησης μεταναστών, την οποία επιθυμούσε να μετεξελίξει σε ΠΡΟΚΕΚΑ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Δημοσίου επί της πρωτόδικης απόφασης, οπότε ο χώρος επιστρέφει στη Μονή για να τον αξιοποιήσει η ίδια όπως κρίνει.