Η επίθεση στο Λονδίνο καθώς και ο πανικός που επικράτησε στο Τορίνο, σε ανθρώπους που παρακολουθούσαν τον τελικό του Champions League, δείχνουν ότι είναι διάχυτη η ανασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η τελευταία επίθεση στο Λονδίνο αποδεικνύει ότι υπάρχουν ενεργοί τζιχαντιστικοί πυρήνες, ωστόσο δεν μπορεί να αποδειχθεί ο βαθμός διασύνδεσης των τρομοκρατών με το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Και εξήγησε: «Η στρατολόγηση νέων μελών γίνεται με διαφόρους τρόπους (διαδίκτυο, φυλακές, κ.λπ.), που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν από τις αρχές, οι πυρήνες των τρομοκρατών είναι πιο μικροί (συγγενικές σχέσεις, φίλοι), ο κεντρικός συντονισμός απουσιάζει και αυτοί είναι παράγοντες που δυσκολεύουν σημαντικά το έργο των διωκτικών αρχών».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων «είναι δύσκολο να αποδειχθεί το προφίλ του δράστη, αν είναι στρατολογημένος σε κάποια οργάνωση ή αν πρόκειται για περίπτωση μιμητισμού ή αν δρα μεμονωμένα και πρόκειται για κάποιον εγκληματία».

Ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στο ζήτημα του Κατάρ, τόνισε ότι «το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ελέγχονται διότι κεφάλαια προερχόμενα από αυτές τις χώρες -δεν λέω ότι αυτό έγινε με επίσημο τρόπο- χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχθούν τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις με στόχο την εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία της Συρίας».

Όπως εκτίμησε «η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί και δείχνει το Κατάρ», το οποίο «έχει χρησιμοποιήσει κεφάλαια για ενίσχυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή».