«Μισό εκατ. δολάρια, κόστισα στην Ελλάδα για να σπουδάσω, ο Καναδάς με βρήκε τζάμπα»

Έλληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού


ΕΛΛΑΔΑ
3:25
13/05/2017
«Μισό εκατ. δολάρια, κόστισα στην Ελλάδα για να σπουδάσω, ο Καναδάς με βρήκε τζάμπα»
21
loading

«Μία χώρα χωρίς επιστήμη είναι σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς μηχανή». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ελευθέριος Διαμαντής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA), με θέμα τη διαφυγή πνευματικού δυναμικού από την Ελλάδα και πώς το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιήσιμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, επαγγελματίες και φοιτητές, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο της διαφυγής πνευματικού κεφαλαίου (brain drain) της Ελλάδας στο εξωτερικό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας και βάζοντας στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου προτάσεις για συζήτηση, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για το ζήτημα.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως σήμερα, καταγράφεται ραγδαία αύξηση της διαφυγής επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών, κυρίως των νέων (κάτω από 35 ετών) και σύμφωνα με στοιχεία, το μέγεθος του φαινομένου εκτιμάται σε περίπου 500.000 Έλληνες που αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στο 10% του εργατικού δυναμικού.

«Μισό εκατομμύριο δολάρια, κόστισα στην Ελλάδα για να σπουδάσω. Ο Καναδάς με βρήκε τζάμπα, η Ελλάδα έχασε το κεφάλαιο της και εγώ είμαι μετανάστης», ανέφερε ο κ. Διαμαντής. Περιέγραψε την ζωή του μετανάστη με μελανά χρώματα, λέγοντας ότι είναι πάντα πολίτης χαμηλότερου επιπέδου, υποτιμάται, περιθωριοποιείται, δέχεται επιθέσεις, υποβιβάζεται, προσβάλλεται, έχει κατάθλιψη, άγχος, αισθάνεται χαμένος και ανάξιος. Πρότεινε «να μελετήσουμε τι έκαναν άλλες χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα όπως η Πολωνία και να κάνουμε το θέμα εθνικό»: «Ας βοηθήσουμε αυτούς που αποφάσισαν να φύγουν. Μην τους αναθεματίζουμε. Να κρατήσουμε επαφή μαζί τους μήπως επιστρέψουν και ας βοηθήσουμε τους νέους, ώστε να μην φύγουν άλλοι και γίνει η Ελλάδα γηροκομείο», κατέληξε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο κατέθεσαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι καθηγητές Γεώργιος Χρούσος (πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»), Νεκτάριος Ταβερναράκης (διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης), Μενέλαος Μανουσάκης (γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ) και Νίκος Κατσάνης (διευθυντής του Center for Human Disease Modeling του Duke University). Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος μίλησε για το χαρτοφυλάκιο έρευνας και καινοτομίας της κυβέρνησης, και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επιστημονική έρευνα.

Όπως είπαν οι ομιλητές, η σχετική συζήτηση πρέπει να εστιάσει, εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία, στις θετικές παραμέτρους που αφορούν την αύξηση της επιρροής των Ελλήνων του εξωτερικού στις οικονομίες και κοινωνίες όπου ζουν και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα. Μίλησαν για συντονισμένη κινητοποίηση όλων και έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της Ελλάδας για ανάπτυξη δράσεων οικουμενικής συνεργασίας των Ελλήνων του κόσμου, ώστε να επιτευχθεί η αναστροφή της διαφυγής πνευματικού και εργατικού δυναμικού και η επιστροφή της Ελλάδας σε άξονα προόδου και ευημερίας.

Στόχος του οργανισμού WHBA, είναι η έκδοση Διακήρυξης, η οποία θα μπορεί να υπογραφεί από κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα και τη διασπορά, στην οποία θα εκφράζεται η υποστήριξη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ανάδρασης της πνευματικής αποψίλωσης της χώρας.

Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος

O WHBA έχει έδρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στα 25 χρόνια ιστορίας του έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περίπου 3.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη. Έχει οργανώσει 13 διεθνή συνέδρια και πέντε θερινά σχολεία ιατρικής και βιοεπιστημονικής έρευνας και διαχείρισης, που πραγματοποιούνται στη Μάνη της Λακωνίας. Σε αυτά έχουν συμμετάσχει συνολικά 200 Έλληνες και ξένοι φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενοι ιατροί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ελλάδα και περισσότερες από 15 χώρες του εξωτερικού. Το θερινό σχολείο του WHBA έχει δημιουργήσει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο αριστείας ανάμεσα σε νέους επιστήμονες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και αναδεικνύει την Ελλάδα ως χώρο συνάντησης φορέων και αντιπροσώπων εκπαιδευτικής και επιστημονικής αριστείας. Στις 14-21 Μαΐου του 2017, o WHBA οργανώνει το έκτο κατά σειρά θερινό σχολείο στο οποίο περισσότεροι από 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και την Ελλάδα, διδάσκουν αφιλοκερδώς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Πριν ελαχιστα χρονια ειδα το καλυτερο (για να παρουμε μια εικονα) σε μια δημοσιογραφικη ερευνα αλλα εντελως ατυχη με τον τιτλο οτι η δουλεια δεν ειναι ντροπη. Την ντροπη την εντοπισα αλλου κατα την πορεια του ρεπορταζ.
  Δυο νεαροι χειριστες καθαριοτητας μικρων οχηματων δημου οπου ο ενας πτηχιουχος πολιτικος μηχανικος και ο αλλος ιατρος (δυστηχως δεν ειχαν τα παιδια γνωστους για βολεμα η δουλεια). Το κορυφαιο οτι προισταμενος τους ηταν ατομο με απολυτηριο λυκειου (πιθανον αν οχι σιγουρο κομματικη η βισματικη θεση).
  Και ποσα αλλα νεα παιδια με ορεξη, αγαπη και γνωσεις για το αντικειμενο τους σβηνη το μελλον τους σε σουβλατζιδικα η ντελιβερι. Ελλας ποτε δεν θα μαθεις και θα σκοτωνεις τα παιδια σου (οπως λεει και το αγαπημενο ρεμπετικο).-

 2. avatar Ζώα!!

  Απλώς αυτοί που αναφέρονται με αρνητική διάθεση και ειρωνία για το άρθρο είναι ο εμετός που έφερε εδώ την Ελλάδα.
  Βλήματα για σκεφτείτε το:
  Οι μεγαλύτεροι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, δεν έχουν κληθεί ποτέ από τα ελληνικά επιστημονικά συνέδρια της χώρας για ομιλίες, ή εισηγήσεις.
  Ρε τρόμπες, όταν ένας γιατρός για να μπει στο ΕΣΥ πρέπει να περιμένει 15 χρόνια, που είναι η μέριμνα του κράτους;
  Ρε τφεκια ένας γονιός από το δημοτικό πληρώνει, μέχρι 30 χρόνων το παιδί του για να το δει να βγαίνει στο εξωτερικό για δουλειά.
  Ποσά έχει ξοδέψει;
  Είναι η μεγαλύτερη μπιζνα εναντίων των Ελλήνων επιστημόνων.
  "Άλλου τρως και πίνεις και άλλου πας και το δίνεις".
  Σκεφτείτε ( που τέτοια τύχη), γιατί η υπουργος του ΠΑΣΟΚ Διαμαντοπούλου άλλαξε όλα τα βιβλία του δημοτικού και τα έκανε τόσο δύσχρηστα και δύσκολα, ενώ μέχρι και σήμερα που μιλάμε οι επιστήμονες της Ελλάδας (εντός και εκτός) διδαχτηκανε απλούστερα βιβλία στο δημοτικό; Μια τόσο επιτυχημένη διδακτική φόρμα 6ετιας, άλλαξε σε ένα βράδυ!
  Γιατί;
  Οι απαντήσεις δύσκολες;
  Δεν είναι για σας, εσεις φάτε χόρτο ( όχι του θεού, αυτό είναι για άλλους). Σανοοοοο

 3. avatar skliros

  τι λε ρε σε ολους σας εδω μεσα.

 4. avatar gataki

  καλά κάνουν και φεύγουν .... όλοι θα φύγουν να δούμε από ποιους θα τα παίρνετε λαμογια ... χρεοκοπημένη μπανανιά ... με τον σταυρό στο χέρι και μια σάπια υπερηφάνεια για το παρελθόν πάντα γιατί το παρόν και το μέλλον το γ..... τε...

 5. avatar crisklats- επιτυχημένος αλλά αποδομημένος έλλην

  ελα ντε....αντι να το προσπαθησουν στην πατριδα τους και ας ζοριστουν στην αρχη, οι κακομαθημενοι ΄΄επιστημονες΄΄ (καμια 50.000αρια βγαζει η ελλαδα καθε χρονο σε ο,τι ειδικοτητα μπορεις να φανταστεις...μεχρι και αυνανολογους με πτυχιο βγαζει.....)
  πηραν τα τατα απο τις συνταξαρες των γονιων τους (που καθε μηνα τους στελνουν εμβασμα στο εξωτερικο ), πηγαν στα εξωτερικα, επιασαν μια δουλεια τυπου πωλητης σε σουπερ μαρκετ, πλασιε προγραμματων τηλεφωνιας
  και παριστανουν στους συγγενεις /φιλους πισω στην ελλαδα οτι
  εγιναν ΄΄οι επιτυχημενοι, οι καριεριστες΄΄
  που οι ξενοι υποκλινονται στην αυθεντια τους και στη μορφωση τους (λες και δεν υπαρχουν επιστημονες σε καθε χωρα, τους ελληναρες περιμεναν)
  και τους εχεις τωρα να ΄΄την λενε΄΄ στους συμπατριωτες τους ελληνες που εμειναν πισω και προσπαθουν να δουλεψουν και να παραγουν στην ελλαδα παλευοντας με δρακους καθε μερα....
  ας κατσουν λοιπον οι ΄΄ελληνες μεταναστες επιστημονες΄΄ στα εξωτερικα που τους λατρευουν και κανουν την καριερα και ας αφησουν την ελλαδιτσα στην ησυχια της....
  ουτε τη σεβονται, ουτε φορους της πληρωνουν, ουτε στρατιωτικη θητεια της κανουν, ουτε τιποτε....

  1. avatar Απολαυστε

   μια εκπαιδευτη γιατρο...
   αχαχαχα

  2. avatar νεκροθαφτης

   Μιλας κι εσυ,πτυχιουχε αυνανολογε...

 6. avatar crisklats- επιτυχημένος αλλά αποδομημένος έλλην

  '' Μισό εκατομμύριο δολάρια, κόστισα στην Ελλάδα για να σπουδάσω. Ο Καναδάς με βρήκε τζάμπα, η Ελλάδα έχασε.....''
  ωπα, ρε φιλε, μπαστα! ποιος εισαι που κοστισες στην ελλαδα μισο εκατομ.δολαρια να σε σπουδασει; ελεος, με τις υπερβολες καποιων ελληναρων που κανουν το παν για να δειχτουν και να διαφημιστουν μπας και βρουν καμια δουλεια στην ελλαδα και επιστρεψουν απο τη μεταναστευση!
  παλικαρακι, πηγες στο εξωτερικο, στον πολιτισμο , αλλα στη νοοτροπια και την υπερβολη παρεμεινες ελληναρας.....αντε σοβαρεψου λιγο και σταματα να πετας πυροτεχνηματα....
  ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ βουτυρο στο ψωμι αυτων που θελουν να καταργησουν τα δημοσια πανεπιστημια και να τα κανουν ολα πανακριβα ιδιωτικα για σπουδες σε λιγους και εκλεκτους.....αιντε....{...} σαββατιατικο....

  1. avatar Απλα δεν σε διαβαζει κανεις

   μια αρνητικη η χεριτερα αδιαφορια για σενα

  2. avatar alex

   Εσυ πάντως το καψες τελείως.Μάλλον απο την πολυ χειρωνακτική εργασία.Α και πετυχημένος δεν είσαι σίγουρα.Ούτε μορφωμένος μάλλον κομπλεξικος

 7. avatar alex

  Κύριε Διαμαντή.Αν θες να βοηθήσεις την Ελλάδα ανακάλυψε έναν ιο που θα χτυπά πολιτικούς και δικαστές και άσε τον ελευθερο σε αυτή εδώ τη χώρα.Θα σε ευγνωμονούμε όλοι για πάντα.

 8. avatar Παιδίατρος

  Πρόσφατα ο καθηγητής παιδιατρικής που ήταν ένας από τους ομιλητές συνεταξε ομάδα επιστημόνων για την "έρευνα και υποειδικοτήτας παιδιατρικής" με όλα τα μέλη ηλικίας άνω των 70 χρόνων με μέσον όρο ηλικίας τα 75 . Ούτε ένας μη "συνταξιούχος"! Αυτοί θα αναδείξουν και θα βοηθήσουν ; Γελοιοτητα που "νοιάζονται" και "λυπούνται" με την κατάσταση οι "δεινόσαυροι" !

 9. avatar εξυπνακια των 8:34…

  το 90+ του ποσοστου απο αυτους που εφυγαν ειναι ιδιοι με σενα.απλα το λεω για να μην νομιζεις οτι ολοι οι πτυχιουχοι ειναι τιποτα γ και δερνω. η ιδια γυφτια που υπαρχει μεσα υπαρχει και εξω. αυτοι που την πατησαν και στεναχωριουνται ειναι ενα 5-% που πρεσβευουν ιδανικα ελληνικα και που βλεπουν τι ερχεται στο μελλον.

  ο ελληνας παντα ηταν και θα ειναι Οδυσσεας και συ και δυστυχως το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων που ειναι μεσα θαειστε παντα οι μνηστηρες

 10. avatar SER 30

  ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΩΣ ΚΟΡΟΗΔΕΥΤΙΚΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΙΑ ΤΑ ΜΠΡΕΙΝ ΔΡΕΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΧΛΙΤΣΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΝΤΟΠΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ( ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ) ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑΡΕΣ ΛΑΚΙΣΑΝΕ ΟΜΟΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΙΚΟΟΤΗΤΟΥΛΑ ΤΟΥΣ)ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΙΣΧΡΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ,ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΠΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΡΕ ΑΔΕΡΦΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΝΕ ΜΙΛΑΝΕ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ'' ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ . ΚΑΘΗΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΕΣ ΚΑΘΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΣΑΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΥΠΟΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΖΩΝΤΑΣ ΖΟΡΙΚΑ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΚΙΟΛΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΣΩΣΤΟ.ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙ ΦΤΩΧΙΑΣ Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΑΙΗΚΟ .

  1. avatar alex

   Τι να κάνουμε δεν ήταν οι κόμματο....λα σαν εσένα να μπούνε σε μια δημόσια υπηρεσία και να δουλεύουμε τον κόσμο.Υπάρχουν και άνθρωποι που κουράστηκαν για να γίνουν επιστήμονες επιφανείς,και δεν συμβιβάζονται να εξισώνονται με κάτι τιποταδες σαν και του λόγου σου σε αυτή τη χώρα.Τόσο οικονομικά όσο και σαν πρεστίζ.Κατα τα άλλα είσαι ανάξιος σχολιασμού.

  2. avatar crisklats- επιτυχημένος αλλά αποδομημένος έλλην

   ολοσωστος ! αλλα μια παρακλησουλα: μην γραφεις με ολα κεφαλαια! ειναι πολυ κουραστικο εως αποκρουστικο θα ελεγα γι αυτον που προσπαθει να τα διαβασει.....διορθωσε το...
   γιατι ενω λες σωστα πραγματακια....πολλοι βλεποντας ενα κατεβατο με κεφαλαιο , δεν το διαβαζουν καν!

 11. avatar σωστά

  Έφυγαν, και τώρα θέλουν βοήθεια από αυτούς που έμειναν
  Τέλειο

  1. avatar crisklats- επιτυχημένος αλλά αποδομημένος έλλην

   καλα τα λες...δεν εχουν κατανοησει ακομα οι ΄΄καριεριστες ελληνες΄΄ του εξωτερικου οτι η ελλαδιτσα δεν ειναι η ελλαδιτσα της δεκαετιας του 70 και 80 οπου ερχονταν οι πλουσιοι ταχα και επιτυχημενοι (επλαιναν πιατα στην πραγματικοτητα) μεταναστες συγγενεις/φιλοι απο το εξωτερικο και ολοι ετρεχαν να τους καλωσορισουν....
   δεν εχουν καταλαβει οτι κανεις δεν ασχολειται μαζι τους και οτι κανεις δεν περιμενει να γυρισουν πισω....ηταν επιλογη τους να φυγουν απο την ελλαδα,
   να σταματησουν να της πληρωνουν φορους
   να αποφυγουν τη στρατιωτικη θητεια τους
   να την δυσφημουν οπου σταθουν και βρεθουν στο εξωτερικο...
   ας κατσουν λοιπον εκει που ειναι και μην ξαναπατησουν ποτε το ποδι τους στην ελλαδα!
   δεν τους θελουμε....εμεις εδω παλευουμε μονοι μας....
   αιντε με τον καθε π@π@ρ@τζη του εξωτερικου που πλενει πιατα, ειναι πωλητης σε σουπερ μαρκετ και παριστανει τον καριεριστα...βρε ουστ!

  2. avatar crisklats- επιτυχημένος αλλά αποδομημένος έλλην

   ελα ντε....αντι να το προσπαθησουν στην πατριδα τους και ας ζοριστουν στην αρχη, οι κακομαθημενοι ΄΄επιστημονες΄΄ (καμια 50.000αρια βγαζει η ελλαδα καθε χρονο σε ο,τι ειδικοτητα μπορεις να φανταστεις...μεχρι και αυνανολογους με πτυχιο βγαζει.....)
   πηραν τα τατα απο τις συνταξαρες των γονιων τους (που καθε μηνα τους στελνουν εμβασμα στο εξωτερικο ), πηγαν στα εξωτερικα, επιασαν μια δουλεια τυπου πωλητης σε σουπερ μαρκετ, πλασιε προγραμματων τηλεφωνιας κλπ,
   και παριστανουν στους συγγενεις /φιλους πισω στην ελλαδα οτι
   εγιναν ΄΄οι επιτυχημενοι, οι καριεριστες΄΄
   που οι ξενοι υποκλινονται στην αυθεντια τους και στη μορφωση τους (λες και δεν υπαρχουν επιστημονες σε καθε χωρα, τους ελληναρες περιμεναν)
   και τους εχεις τωρα
   να ΄΄την λενε΄΄ στους συμπατριωτες τους ελληνες που εμειναν πισω και προσπαθουν να δουλεψουν και να παραγουν στην ελλαδα παλευοντας με δρακους καθε μερα....
   ας κατσουν λοιπον οι ΄΄ελληνες μεταναστες επιστημονες΄΄ στα εξωτερικα που τους λατρευουν και κανουν την καριερα και ας αφησουν την ελλαδιτσα στην ησυχια της....
   ουτε τη σεβονται, ουτε φορους της πληρωνουν, ουτε στρατιωτικη θητεια της κανουν, ουτε τιποτε....μονο την ταπεινωνουν δυσφημοντας την με καθε ευκαιρια στο εξωτερικο.....

  3. avatar The spartan

   Αυτό κατάλαβες εσύ?

  4. avatar cagoon

   Να υποθέσω στο σχολείο το μάθημα νέων Ελληνικών, κατανόηση κειμένου δεν ήταν το φόρτε μας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει