Σε μαραθώνιο αγώνα εξελίσσεται η πληρωμή της σύνταξης και του εφάπαξ για 315.000 ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά. Η αναμονή προϋποθέτει για πολλούς υπομονή αφού ξεκινά από τον έναν χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα τρία χρόνια.

Μόνο στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν από όλα τα πρώην Ταμεία κύριας ασφάλισης 137.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, όπως γράφει το Έθνος.

Το μεγάλο πρόβλημα στις κύριες συντάξεις εντοπίζεται σε επτά υποκαταστήματα του πρ. ΙΚΑ στην Αθήνα: Λ. Αλεξάνδρας, Αγ. Αναργύρων, Δάφνης, Ν. Κόσμου, Ν. Ιωνίας, Πατησίων και Αμαρουσίου. Εκεί η αναμονή ξεπερνά τα 2 χρόνια, καθώς εξετάζονται τώρα αιτήσεις που υποβλήθηκαν τέλη 2014 και αρχές 2015. Αυτός ο χρόνος αναμονής αφορά χρόνο ασφάλισης μόνο στο ΙΚΑ. Αν εμπλέκεται διαδοχική, η αναμονή αγγίζει και ξεπερνά τα τρία και πλέον χρόνια, καθώς κάθε υπηρεσία έχει τη δική της σειρά προτεραιότητας και τα δικά της πρωτόκολλα… Στα τέλη Φεβρουαρίου εκκρεμούσαν μόνο σε αυτά τα 7 υποκαταστήματα 52.200 αιτήσεις, εκ των οποίων 38.600 παλαιές και 13.600 νέες. Τώρα εκτιμάται πως οι εκκρεμότητες πρέπει να κυμαίνονται εκεί στις 49.000-50.000.

«Έμφραγμα» επικρατεί στο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, όπου εκκρεμούν 117.600 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και περίπου 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Παράλληλα, 18.000 ήδη συνταξιούχοι του πρ. ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών ιδιωτικού τομέα) αναζητούν τα αναδρομικά τους, ενώ η μέση αναμονή έχει εκτοξευθεί στο ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) στους 34 μήνες (σε ακραίες περιπτώσεις διαδοχικής έχει αγγίξει τα έξι χρόνια).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.