Νέες δραστηριότητες, εκθέσεις, ταινίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2011 – 2012.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Κέντρου Θανάση Κοντονικολάου, στις νέες δραστηριότητες του Κέντρου την επόμενη περίοδο εντάσσονται δύο νέες ταινίες (ελληνικής παραγωγής) με τον τίτλο «Η Γη και εγώ» και «Πέρα από τους ουρανούς», που θα προβάλλονται στο Πλανητάριο και στο Κοσμοθέατρο αντίστοιχα. Προβλέπονται επίσης το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Από σήμερα για το μέλλον» και θεατρική παράσταση με οικολογικό περιεχόμενο καθώς και ημερίδα με θέμα «Πράσινη ενέργεια».

Στον τομέα της εκπαίδευσης θα αναπτυχθούν τέσσερα νέα προγράμματα που θα αφορούν τη διαστημική επιστήμη και την αρχαία ελληνική τεχνολογία, ενώ θα φιλοξενηθούν τρεις νέες περιοδικές εκθέσεις: η διαδραστική έκθεση «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ειδική έκθεση αυτοκινήτων και έκθεση μουσικών οργάνων.

Σύμφωνα με τον κ.Κοντονικολάου, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών θα επιδιώξει την διάχυση της γνώσης του και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, μέσω συνεργασιών με φορείς (πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα κ.α.) από χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί ήδη διαδικασίες συνεργασίας με πανεπιστήμια της Ρουμανίας και της Αρμενίας, όπως για παράδειγμα ανταλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων.

Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το Νόησις, θα αναβαθμίσει την ιστοσελίδα του και τις ψηφιακές παροχές του ενώ θα δημιουργήσει τρεις ψηφιακούς ήρωες για τα παιδιά, που θα απαντούν σε απορίες τους για την επιστήμη και την εφαρμογή της στην καθημερινότητα.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ιδρύματος, θα συνεχίσει τις συνέργιες με φορείς όπως το Ευγενίδειο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς φορείς.

Ήδη εφαρμόζει εκπτωτική πολιτική σε όλους τους επισκέπτες του, ενώ με χορηγίες θα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, ενώ από 1 Δεκεμβρίου 2011 έως 30 Ιουνίου 2012 θα επιδοτούνται οι επισκέψεις των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, με μηδενική συμμετοχή τους στα προγράμματα. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να ισχύουν οι εκπτωτικές τιμές σε ομαδικές επισκέψεις σχολείων.

Σύμφωνα με τον κ.Κοντονικολάου, στα εφτά χρόνια λειτουργίας του επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια μαθητές από όλη την Ελλάδα αλλά και μαθητές σχολείων των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Στο Νόησις λειτουργούν το Μουσείο Τεχνολογίας, όπου φιλοξενείται έκθεση με την τεχνολογία των μεταφορών και της αυτοκίνησης, το Τεχνοπάρκο, ένας χώρος διάδρασης με 40 εκθέματα στα οποία ο επισκέπτης μαθαίνει διασκεδάζοντας γύρω από επιστημονικά θέματα, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.α., και το εκθετήριο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με ομοιώματα εργαλείων της καθημερινής ζωής και των κατασκευών σε ναυπηγική, μηχανολογία κ.α.

Λειτουργεί επίσης το Κοσμοθέατρο, για την προβολή επιστημονικών και περιβαλλοντικών ταινιών μεγάλου format και σε 3 διαστάσεις, ο ψηφιακός θόλος του Πλανηταρίου, για την αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων, Προσομοιωτής Εικονικής Πραγματικότητας, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες, ψηφιακούς και έντυπους, διαθέσιμους τίτλους, Εστία Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, για καινοτομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με ομάδες μαθητών, αλλά και απλούς επισκέπτες, το Show Point, ένα κινητό Αμφιθέατρο Επιδείξεων και Πειραμάτων, χώροι εστίασης και αναψυχής, χώροι πώλησης επιστημονικών ειδών και βιβλίων.