Η απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων, η έλλειψη νόμιμων παραστατικών στην διακίνηση προϊόντων, και η διάθεση αυγών χωρίς την απαιτούμενη σήμανση, αποτελούν μερικές από τις παρανομίες για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη την αγορά, ενόψει του Πάσχα.

Εγκύκλιο με θέμα την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά την πασχαλινή περίοδο, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, στην οποία γίνεται ειδική αναφορά και στην αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα της πασχαλινής περιόδου, καθώς και στον αυξημένο εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που απαιτείται από το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας.

Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου διενέργειας ελέγχων από τη διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς της γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ενόψει και των εορτών του Πάσχα, στον έλεγχο οχημάτων μεταφοράς προϊόντων κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια της Ελευσίνας, διαπιστώθηκε η μεταφορά 4.500 αυγών χωρίς την προβλεπόμενη σήμανση επί του κελύφους τους και χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά. Τα προϊόντα αυτά δεσμεύτηκαν και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι ποσότητες αυτές, ήρθαν να προστεθούν στα περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) αβγά που είχαν κατασχεθεί και καταστραφεί τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο επιχειρήσεων ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν σε ωοσκοπικά κέντρα και σε επιχειρήσεις εμπορίας αβγών, καθώς και σε λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια Αττικής, από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από ελεγκτές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της γενικής γραμματείας Εμπορίου Προστασίας του Καταναλωτή, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, των υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) και της ομάδας δίωξης Παρεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου (ΣΥΚΑΠ).

Κατά τους ελέγχους, υπήρξαν ευρήματα και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες που συμμετείχαν. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων και για έλλειψη νόμιμων παραστατικών στην διακίνηση των προϊόντων, ενώ λήφθηκαν και 70 δείγματα από αγροτικά προϊόντα τα οποία εξετάζονται στα εργαστήρια για την καταλληλότητά τους.

Από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και εκτείνονται σε όλο το εύρος της διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και εμπορευμάτων, ενώ οι λεπτομέρειες επί των ευρημάτων θα ανακοινωθούν απολογιστικά με το πέρας των σχετικών κατά αρμοδιότητα ελέγχων.