Κόντρα ανάμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και το υπουργείο Οικονομικών πυροδότησε η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, η οποία δικαιώνει πολίτη σχετικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

«Η έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αποτέλεσε μία τολμηρή και πρωτοπόρα ενέργεια, κινούμενη προς την διαπιστούμενη ανάγκη προστασίας των πολιτών από αυθαίρετες φοροεπιδρομές που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», τονίζει στην ανακοίνωσή ο ΔΣΑ.

Παράλληλα, στρέφεται κατά του υπουργείου Οικονομικών το οποίο εγκαλεί για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με την ανακοίνωσή που εξέδωσε με αφορμή την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Στην ανακοίνωση αυτή το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών», προαναγγέλλοντας, μάλιστα, παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».

Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι το υπουργείο «εγκαλεί τη δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθ’ υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης -κατά το Σύνταγμα- Δικαιοσύνης».

Κάνει επίσης λόγο για «πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντίστοιχων υποθέσεων στο μέλλον, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και ανάλγητων εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα πολιτικών της».

Ο ΔΣΑ καλεί «κάθε αρμόδιο φορέα να επιδεικνύει έμπρακτα σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και να απέχει στο εξής από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία και η λειτουργία της οποίας ως θεσμού προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα».