Ένα βήμα από την «πόρτα» της Ρωσίας στην Κριμαία έφτασε η ΝΑΤΟική αρμάδα που ασκήθηκε επισήμως σε σενάρια ναρκοπολέμου στη Μαύρη Θάλασσα και με ελληνική συμμετοχή.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η άσκηση έλαβε χώρα από την Κυριακή 05 Μαρτίου έως την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ.

Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και ναυτικές μονάδες από την Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και την Τουρκία.

Η Άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις υπό την Διοίκηση του Ναυτικού της Ρουμανίας, με σκοπό την εξάσκηση στις επιχειρήσεις ναρκοπολέμου και στην βελτίωση της συνεργασίας των συμμετεχόντων.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε την συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στον λιμένα της Κωστάντζας Ρουμανίας, την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων και την διεξαγωγή κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη φάση σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ, περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω.

Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των Πλοίων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στον λιμένα της Κωστάντζας.

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία και παράλληλα μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού της Ουκρανίας αλλά και της Ρουμανίας που θεωρεί ότι απειλείται από την Μόσχα, ειδικά μετά την απόφαση του Βορειοατλαντικού συμφώνου να τοποθετήσει σε αυτή μέρος της αντιπυραυλικής «ομπρέλας».

ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ strataysy5 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ strataysy7 ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ Π8 ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ strataysy13 ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΙΚΟ strataysy16