Την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 11 το πρωί στο κέντρο «Κουρήτες» στο Γάζι θα πραγματοποιηθεί το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται από πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και τον σύλλογο Αποστολιανών, με την στήριξη της περιφέρειας Κρήτης.

Σήμερα, οι οργανωτές του φεστιβάλ, σε συνέντευξη που έδωσαν στα γραφεία της περιφέρειας, απηύθυναν κάλεσμα στους φορείς και στους Κρητικούς για τη συμμετοχή τους.

«Πρόκειται για ένα επιτυχημένο, πλέον, θεσμό, που στηρίζει τα κρητικά προϊόντα, την κρητική διατροφή, την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού» ανέφερε κατά τη συνέντευξη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, σημειώνοντας την στήριξη της περιφέρειας στο φεστιβάλ που έχει λάβει πανελλήνια αναγνωρισιμότητα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος, Λένα Ηγουμενάκη, σημείωσε ότι στο φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν, για πρώτη φορά, δύο σύλλογοι από την Σίφνο και την Ήπειρο, που θα παρουσιάσουν την γευστική κουλτούρα του τόπου τους, προσθέτοντας πως στόχος είναι να συλλεγούν παλιές ξεχασμένες συνταγές, «που μας μεγάλωσαν, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις διασώσουμε και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το φεστιβάλ της Κρητικής Κουζίνας είναι ένα αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, έχει γίνει πλέον θεσμός και υποδηλώνει την βούληση των συλλόγων για ενότητα και συνεργασία» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, Τίτος Κοκολάκης.

Κατά την εκδήλωση θα υπάρχουν παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου.

Επίσης, θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, για τις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες κρασιού, ενώ θα ακολουθήσει μουσική με τον Νεκτάριο Σαμόλη και παρουσίαση παραδοσιακών κρητικών χορών από τον λαογραφικό όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης».

Εξάλλου, θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο κόμικ, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των οργανωτών και του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, με στόχο την προβολή και ανάδειξη των κρητικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής.

Ακόμη, θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις που θα αφορούν κυρίως τα παιδιά, στις οποίες, παιδαγωγοί, αλλά και γιαγιάδες από διάφορους συλλόγους θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.

Τέλος, στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει το «παντοπωλείο αγάπης» με διάφορα προϊόντα που θα προσφέρουν σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του «Ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί».