Έρχεται η τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Άρθρο του Κωνσταντίνου Γρίβα στο newsbeast.gr για τους παράγοντες που καθιστούν όλο και πιο πιθανή μια σύρραξη


ΕΛΛΑΔΑ
10:18
28/02/2017
Έρχεται η τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
11
loading

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ήδη ανοικτά δύο μέτωπα, στο Κουρδιστάν και τη Συρία, θα προσέδιδαν θεατρικό χαρακτήρα στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και δεν θα μας προκαλούσαν ιδιαίτερη ανησυχία. Όμως, τον τελευταίο καιρό έχει προκύψει μια πρωτοφανής σύγκλιση παραγόντων στο ελληνοτουρκικό σύστημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα.

Του Κωνσταντίνου Γρίβα*

Ο πρώτος από αυτούς τους παράγοντες είναι η ίδια η μετάλλαξη του διεθνούς συστήματος σε πολυπολικό, με την Τουρκία να φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν από τους κυρίαρχους πόλους του. Και ένας τρόπος για να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι να ελέγξει τον κρίσιμης σημασίας για τις παγκόσμιες ισορροπίες δίαυλο του Αιγαίου Πελάγους. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός επιθετικός αναθεωρητισμός ήλθε για να μείνει και δεν είναι ένα ευκαιριακό φαινόμενο.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας του άτυπου αλλά αδυσώπητου εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ του νέου Προέδρου και ενός ισχυρού κομματιού του κατεστημένου της Ουάσιγκτον. Έτσι, δημιουργείται ένα βραχύβιο παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία για να επιχειρήσει να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρτοφυλάκιο, ώστε να επαναδιατυπώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον με τον βέλτιστο για αυτήν τρόπο, μόλις ξεπεραστεί η κρίση στο εσωτερικό των ΗΠΑ και ξεκινήσει η αναδιαμόρφωση της αμερικανικής γεωστρατηγικής.

Επιπροσθέτως, η Άγκυρα επιδιώκει απεγνωσμένα να ενισχύσει τις θέσεις της και  έναντι της Μόσχας, δεδομένου ότι η δυναμική της αφύσικης ρωσοτουρκικής (λυκο)φιλίας φαίνεται πως αγγίζει τα όριά της. Έτσι, ένας επαυξημένος τουρκικός έλεγχος του Αιγαίου θα προσέφερε στην Άγκυρα ένα ισχυρό χαρτί ώστε να πείσει τη Μόσχα πως μια «απρόθυμη φιλία» μαζί της θα ήταν προτιμότερη από μια ανοιχτά ανταγωνιστική σχέση.

Η Ισλαμοεθνικιστική Τουρκία και η «Υπό Κηδεμονία»  Ελλάδα

Στο εσωτερικό τώρα της Τουρκίας, το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος προς τους εθνικιστές, εξ αντικειμένου ωθεί την εξωτερική πολιτική της χώρας σε πιο επιθετικές πολιτικές έναντι των γειτόνων της. Σε αντίθεση δε με ότι γενικώς υποστηρίζεται, η προσέγγιση αυτή ενδέχεται να μην είναι μια προσωρινή κατάσταση, οφειλόμενη αποκλειστικώς στην προσπάθεια του Ερντογάν να υφαρπάξει τους ψήφους των εθνικιστών ώστε να κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Αντιθέτως, για να καταφέρει να ξεπεράσει τα τεράστια εσωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία του μέλλοντος είναι πιθανό ότι θα στηρίξει την ενότητά της σε ένα κράμα ισλαμοεθνικισμού. Και για να δέσουν τα εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία αυτών των δύο μεγεθών, απαιτείται μια ακραία επεκτατική πολιτική «εθνικού μεγαλείου».

Τέλος, ο παράγοντας που ενοποιεί όλα τα παραπάνω, διαμορφώνοντας μια γεωπολιτική φιάλη νιτρογλυκερίνης στο ελληνοτουρκικό σύστημα, είναι η εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, είναι πιθανόν ότι οι Τούρκοι θεωρούν πως η Αθήνα, έχοντας να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κλεισίματος της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη ευρωπαϊκή «κηδεμονία», θα αντιδράσει «χλιαρά» σε κάποια «περιορισμένης κλίμακας» επιθετική τουρκική ενέργεια. Έτσι, η Άγκυρα θα πετύχει ένα μεγάλο βήμα στην διαρκή προσπάθειά της να καταστεί ο αναντίρρητος κυρίαρχος στο Αιγαίο και ο Ερντογάν θα καθιερωθεί ως μεγάλος ηγέτης. Δεν μπορούμε μάλιστα να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πως οι Τούρκοι κρίνουν ότι θα υπάρξουν και ισχυρές πιέσεις από πλευράς των Ευρωπαίων «εταίρων» έναντι της Ελλάδας, οι οποίοι θα εκβιάσουν με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή τη χώρα μας, έτσι ώστε να μην υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Εν κατακλείδι, ενδέχεται η κυβέρνηση της Άγκυρας να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αναλάβει ένα «λελογισμένο ρίσκο» δημιουργώντας ένα επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο θα λήξει γρήγορα, με ασφάλεια και με μεγάλα γεωπολιτικά κέρδη για την Τουρκία και πολιτικά κέρδη για τον Ερντογάν.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Άρα, για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ελληνική πλευρά πρέπει να πείσει την Άγκυρα ότι το ρίσκο που θα αναλάβει μόνο λελογισμένο δεν θα είναι. Με άλλα λόγια, να εφαρμοστούν με θρησκευτική ευλάβεια οι αρχές της Αποτροπής. Κάτι που μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να το πράττει.

Μια ρεαλιστική αποτρεπτική πρόταση βασίζεται στο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρόλα τα προβλήματα που τους έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, διαθέτουν ακόμη το δυναμικό να επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στο τουρκικό στράτευμα. Τέτοιο, που να καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την επίτευξη γεωπολιτικών  κερδών από την Άγκυρα, ακόμη και αν κατάφερνε να παρουσιάσει κάποιας μορφής «νίκη» μετά το τέλος της σύρραξης.

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η αποτροπή μπορεί να αποτύχει λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων, φόβων για απώλεια γοήτρου και για ένα σωρό άλλους λόγους. Η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα.

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Triumph explorer

  Αχ. Πότε θα πάρουμε την Πόλη.

 2. avatar criskalts- gay pride

  ειχε γραψει καποτε ο σοφος γεροντας ποιητης του μπιστ ΄΄αχ λουλιτσος΄΄,
  το οποιο σας παραθετω:
  το αει....φον,την debit μου κιενα κ(?)πουτσινο για το δρομο......
  μεχρι ταεροδρομιο.....
  τα λεμε μαμα....
  ελα αεροδρομιο να παρεις ταμαξι αυριο....
  οτι ξεχασα μου τα στελνεις delivery....
  με καλει η πατρις....
  ευτυχως δε θελει διαβατηριο για λονδινο... ακομη
  υγ: καλα ειμαι..τελειως... το hangover φταιει.....που παω ο ..... χωρις φορτιστη και power bank.....δε το πιστευω....τα λεμε θα στειλω σελφι ...απ το λονδινο.
  * απο τα πιο ξεκαρδιστηκα αλλα και
  επιτυχημενα σχολια σε
  τετοια θεματα που λενε ωμα την επικρατουσα πραγματικοτητα στο ελλαδισταν, και σε οποιον ''πατριωτη'' αρεσει....αλλιως ξυδακι....

  1. avatar Σαρακοστή

   Κύριοι/ες,
   Το πράγμα έχει απλώς, κανόνες εμπλοκής για τις ελληνικές μονάδες άμεσα εφαρμόσιμες, ξεκάθαρη θέση στο ΝΑΤΟ των θέσεων από χθες , και το δάκτυλο στη σκανδάλη. Δεν ζητούμε κάτι δεν παραχωρουμε κάτι.

 3. avatar -criskalts-

  (*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών........
  οκ,
  δεν θα χρειαζεται να σχολιασω τιποτε περισσοτερο...αυτο τα λεει ολα......

 4. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

  [ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΙ ] ΤΙΤΛΟΙ -= Καθηγητης =- Κ.Λ.Π. ΑΛΛΛΛΛΑΑΑΑ ΑΜΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ , ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ , 'Η ΕΣΤΩ ΑΝΑΛΥΤΕΣ Θα είμασταν σε έναν [ ΔΙΑΡΚΕΙ ] Παγκοσμιο Πολεμο . ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΜΕ ΤΗΝ Εσωτερικη Στρατιωτικη Προπαγανδα ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ [ ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΩΝ ] -=[ ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΞΕΡΟΥΝ , για τι πραμα μιλαω ]=- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. avatar -criskalts-

   πες τα!
   εχουν ξαμολυθει στο ελλαδισταν
   οι απανταχου πολεμοχαρεις ΄΄καθηγητες΄΄ -καραβανολατρεις και λενε βαρυγδουπες ανοησιες προκειμενου να γινουν γνωστοι.....τραγικοι.....απλα....
   επισης
   για να δικαιολογησουν αριστοτεχνικα
   στα σανοφαγα λαουτσικους τους τις μιζες απο τα εξοπλιστικα αλα τσοχατζοπουλος
   και στις 2 πλευρες του μαγευτικου αιγαιου,
   βαζουν τωρα στο αιγαιοπελαγιτικο κρυφτουλι-κυνηγητουλι,
   εκτος απο τα αεροπλανακια, τα σαπακια καραβακια.....και τους ΄΄καθηγητες΄΄ στις καραβανοσχολες -σχολες ημιαγραμματων πολεμοχαρων
   αντε, παραγγειλτε
   καλοπερασακηδες μπουληδες σε ελλαδοτουρκια
   και καινουρια-μεταχειρισμενα-σκουριασμενα καραβακια , ευκαιρια ειναι!
   τα σανοφαγα μασανε κανονικα!
   εχουν και ''καθηγητες΄΄ να τους κανουν καθε μερα πλυση εγκεφαλου.....
   μπεεε...μπεεε...μπεεεε
   μπεεεε....μπεεεεε...μπεεεεε
   να δικαιολογουν και οι ελληνοτουρκο καραβαναδες τα επιδοματα τους......
   μπεεεε....μπεεεε.....μπεεεεε

 5. avatar Ν.Ζ.

  Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική του μεγαλόσωμου νταή ο οποίος στην αρχή απωθεί τον αντίπαλο διερευνώντας τις διαθέσεις άλλα και τη δυναμική του κι εφόσον εκείνος υποχωρεί τον οδηγεί στην ταπείνωση. Δυστυχώς στην περίπτωσή αυτή δεν υπάρχουν "πολιτισμένες" επιλογές.

  1. avatar ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

   Ναι είναι όλα αυτά καλά . Τελικά που είναι η Ευρώπη; Είναι μόνο για να μας πίνει το αίμα ; Τα σύνορα της τελικά που βρίσκονται; πέριξ Γερμανίας Αυστρίας, Ολλανδίας κλπ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ; Γιατί δεν βάζουν την Τουρκία στην θέση της; Μήπως πρέπει να πουλήσουν οπλισμό; Ρωτάω!!!!!

 6. avatar Βουτυρο

  στο ψωμι των εμπορων οπλων ειναι ολα αυτα.
  Κοιταξτε να φτιαξετε τα στραβα της χωρας και αφηστε την υποστηριξη της αμερικανικης πολεμικης βιομηχανιας.

  1. avatar -criskalts-

   ελα ντε!
   κοιτα στην ελλαδα αυτη τη στιγμη υπαρχουν 2 κατηγοριες ελληναρων:
   1. ελληναρες κατ επαγγελμα τζαμπατζηδες
   που χρωστανε παντου , σε εφοριες, τραπεζες, ταμεια , δεη, ευδαπ , μεχρι και στο ψιλικατζιδικο της γειτονιας τους. Αυτοι ελπιζουν οτι αν ποτε γινοταν ενας πολεμος θα διαγραφονταν τα χρεη τους προς το κρατος και θα ξελασπωναν ετσι απλα
   2.
   οι πολεμοχαρεις -καραβανολατρεις ελληναρες,
   που ειναι μερη της ΄΄βιομηχανιας πολεμου΄΄ και που ως λυκοι χαιρονται στην αναμπουμπουλα....
   βρηκαν ευκαιρια τωρα
   να βγουν απο την επαγγελματικη αφανεια και απαξια και να παραστησουν τους ΄΄διανοουμενους των διεθνων σχεσεων και του πολεμου΄΄
   βοηθωντας παραλληλα τους
   επιδοξους ''ακηδες τσοχατζοπουλους''-μιζαδορους
   να κανουν πιο ανετα τις παραγγελιες σε αεροπλανακια, οπλακια κλπ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει