Με διαδικασίες «εξπρές» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου που επιτρέπει αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με χρέη φορολογουμένων, που είτε βρίσκονται σε δικαστική αναστολή, είτε έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή τους σε δόσεις.

Το ΣτΕ έκανε δεκτό αίτημα εταιρείας σεκιούριτι να κριθεί η υπόθεση με βάση το θεσμό της πρότυπης δίκης. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου με βάση την οποία επιτράπηκε ο συμψηφισμός των τελούντων σε δικαστική αναστολή χρεών της επίμαχης εταιρείας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις περί αυτεπάγγελτου συμψηφισμού δεν είναι εφαρμοστέες, χωρίς την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες και εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ζήτησε από την Δ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων για αμοιβές από φορείς του στενού δημοσίου τομέα οι οποίες προέρχονται από παροχή υπηρεσιών φύλαξης κατόπιν υπογραφής συμβάσεων .

Όμως, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. αρνήθηκε να εξοφλήσει τα επίμαχα χρηματικά εντάλματα. Και αυτό γιατί είχε αποφασιστεί ο συμψηφισμός των ποσών αυτών με χρέη της εταιρείας και ειδικότερα: με χρέη που τελούν σε δικαστική αναστολή ύψους 38.538 ευρώ και άλλα που βεβαιώθηκαν μετά από περαίωση και έχει ρυθμιστεί η πληρωμή τους οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες και οι οφειλές ανέρχονται στα 1.396.441 ευρώ.