Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες και τη νομοθεσία

Τι ισχύει πλέον για την έγκριση από τη γενική συνέλευση και τα κοινόχρηστα


ΕΛΛΑΔΑ
7:42
14/01/2017
Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες και τη νομοθεσία
22
loading

Σύγχυση και πολλά ερωτήματα σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» την αυτονομία θέρμανσης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, με τροπολογία που ψηφίσθηκε μερικά 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την εγκατάσταση μετρητών ενεργειακής κατανάλωσης, και όχι συστημάτων αυτόνομης θέρμανσης.

45686

Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η διάταξη αφορά όντως την αυτονόμηση θέρμανσης στις πολυκατοικίες και καταργεί την προϋπόθεση που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Επομένως, για να αποκοπεί ένα διαμέρισμα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, δεν χρειάζεται πλέον η απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50,1%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το κείμενο της τροπολογίας αφήνει «ανοικτά» ζητήματα

1. Τι θα γίνει με τα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης

1620748

Η τροπολογία δεν ξεκαθαρίζει αν και σε ποιον βαθμό τα διαμερίσματα που έχουν αυτονομηθεί θα συμμετέχουν στα έξοδά της κεντρικής θέρμανσης. Όπως έγινε γνωστό αυτό θα αποσαφηνισθεί τις επόμενες ημέρες, με διευκρινιστική εγκύκλιο. Η εγκύκλιος αναμένεται να λέει πως όσοι προχωρήσουν σε αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης για το κεντρικό σύστημα, όμως δεν θα συμμετέχουν στο πετρέλαιο. Η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση.

2. Μπορώ να προχωρήσω σε αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στους «φορείς» που προβλέπει η τροπολογία περιλαμβάνεται και η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον η έγκρισή της.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής σημειώνει πως: «Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου καλωσορίζει τη νέα νομοθετική ρύθμιση (Ν.4447/2016) που προβλέπει ότι για την τοποθέτηση ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης δεν απαιτείται έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης, αφού καθιστά σημαντικά πιο άμεση, εύκολη και ευνοϊκή την αυτόνομη σύνδεση ενός διαμερίσματος με το δίκτυο φυσικού αερίου.

3. Μπορεί κάποιος να αυτονομηθεί και μετά να βρεθεί εκτεθειμένος στις ορέξεις των υπολοίπων της πολυκατοικίας;

1475128

Η τροπολογία παρακάμπτει το καταστατικό της πολυκατοικίας, στην περίπτωση που σε αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση κάποιου διαμερίσματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ενδιαφερομένων επισημαίνει τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά ακάλυπτοι έναντι των συνιδιοκτητών τους, για παραβίαση των σχετικών διατάξεων των κανονισμών των πολυκατοικιών τους. Η ΠΟΜΙΔΑ λέει ότι είναι: «Απόλυτα εσφαλμένα και αβάσιμα όλα τα ότι δήθεν με τη διάταξη αυτή, ο νομοθέτης ήθελε να επιτρέψει την ελεύθερη εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στις πολυκατοικίες, και μάλιστα με απαλλαγή των αυτονομουμένων από τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, όπως έσπευσαν μερικοί να την ερμηνεύσουν εκ των υστέρων, για τους δικούς τους λόγους !

Εξάλλου ουδείς προσδιορισμός υπάρχει σε όλη τη σχετική ενεργειακή νομοθεσία ή στην εισηγητική έκθεση ή στη διαδικασία της Βουλής περί του τι μπορεί να σημαίνει "σύστημα αυτόνομης θέρμανσης" (φυσικό αέριο ή και κλιματιστικά, πετρέλαιο, ηλεκτρική σόμπα, τζάκι, ξυλόσομπα, …μαγκάλι; ) και ουδεμία μνεία ή έστω υπαινιγμός ότι πρόκειται για διάταξη που αφορά πολυκατοικίες και επιχειρεί να τροποποιήσει το δίκαιο της οριζοντίου ιδιοκτησίας της χώρας μας, επιτρέποντας την αυθαίρετη αυτονόμηση μεμονωμένων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες και την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Γενικότερα ουδεμία διαβούλευση προηγήθηκε για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Είναι σαφές ότι αυτό που προβλέπει η αντιγραφειοκρατικού καθαρά χαρακτήρα αυτή διάταξη, δεν έχει καμιά σχέση με την παραπάνω αυθαίρετη ερμηνεία ότι με αυτήν μπορούν όσοι θέλουν, προβάλλοντας οποιοδήποτε ανεξέλεγκτο ισχυρισμό περί αυτονόμησής τους, να παρακάμπτουν πλέον τον κανονισμό της πολυκατοικίας τους και να απαλλαγούν μονομερώς από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης που τους αναλογούν, ενώ οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες θα θερμαίνουν με δαπάνη τους το κτίριο όπου βρίσκονται οι ιδιοκτησίες τους».

4. Αυτονόμηση σημαίνει μόνο να βάλω λέβητα αερίου;

Όχι. Αν ο κεντρικός λέβητας της πολυκατοικίας λειτουργεί με φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο κάθε διαμέρισμα έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί, επειδή ο ιδιοκτήτης του θέλει να καθορίζει εκείνος πόσο και ποιες ώρες θα ζεσταίνεται.

5. Πώς μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα αυτόνομης θέρμανσης

1475129

Συχνά εκφράζεται η απορία εάν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου σε ένα διαμέρισμα, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα – ανεξάρτητα. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι είναι δυνατό να γίνει αυτό με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο.

Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

6. Τι λέει ο νόμος που ψηφίστηκε

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

7. Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο

Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης ύψους 1.200 ευρώ και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ και για κεντρική σε 5.000 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Βασίλης Σ

  Παρακαλώ ποιος μπορεί να διευκρινίσει το παρακάτω:
  Σύμφωνα με το νέο νόμο: αν κάποιο διαμέρισμα αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση και εγκαταστήσει τη δική του-αυτόνομη: 1.συμμετέχει μόνον στη συντήρηση του λέβητα και των σωληνώσεων θέρμανσης. Σωστά?
  2. Αν στο μέλλον χαλάσει τελείως ο κεντρικός λέβητας και χρειαστεί να αγοραστεί ένας νέος κεντρικός λέβητας θα πρέπει να συμμετέχει και το διαμέρισμα που απεκόπη από την κεντρική θέρμανση, παρόλο που δεν θα κάνει ποτέ χρήση? Ευχαριστώ πολύ

 2. avatar Κατερίνα θεοδωροπουλου

  Εχει έρθει το ρολόι του φυσικού αερίου χωρίς ακόμα να συνδεθώ ,δεν έχω συνδέσει καλοριφέρ .Θα χρεωθώ κοινόχρηστα συμμετοχή στο πετρέλαιο και καυστήρα της πολυκατοικίας???.Χρησιμοποιω ενεργειακό τζάκι.

 3. avatar ΑΔΩΝΗΣ

  Εχουμε έναν ιδιοκτήτη που δεν μένει ποτέ και αδιαφορεί και έναν ιδιοκτήτη που μένει εις βάρος μας καθώς και οι δύο δεν πληρώνουν κοινόχρηστα εδώ και πολλά χρόνια!!! Θέλουμε την κοινόχρηστη να την κάνουμε αυτόνομη κεντρική θέρμανση. Μπορούμε να τους απομονοσουμε αυτούς τους δύο με μια γενική συνέλευση καθώς υπάρχει πλειοψηφία των ιδιωκτητων!

 4. avatar Μωυσιδου Ξανθιππη

  Εαν γνωριζει καποιος την νομοθεσια για ατομικους λέβητες στις πολυκατοικιες στα μπαλκονια.Εχω σοβαρο προβλημα στο διαμερισμα μου διοτι στην γειτνιακη οικοδομη που εφαπτεται με την δικη μου στο ιδιο υψος με το μπαλκονι μου διαμερισμα και στον κατω οροφο εγκατεστησαν ατομικους λεβητες πετρεκσιου με αποτελεσμα ολη η σταχτη η μαυρη απο την καυση να συσσωρευεται στο μπαλκονι μου.Δεν ξερω εαν πρεπει να κινηθω δικαστικα διοτι με καποιες συστασεις μου να βρουν λυση στο προβλημα μου αδιαφορουν.Ουτε τα ρουχα μου μπορω ν απλωσω.

  1. avatar ΑΝΔΡΕΑΣ Σ.

   Κυρία Ξανθιππη αντιμετωπιζω το ίδιο πρόβλημα ακριβως.
   Εχετέ βγάλει κάποια άκρη εσείς ?

 5. avatar ΦώτηςΔ

  Καλησπέρα. Αυτό που δεν μπορώ να βρώ πουθενά είναι αν μπορώ να εγκαταστήσω σε διαμέρισμα, με τζάκι κλασικό,και με αυτονομία θέρμανσης και κεντρικό καυστήρα, ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ και να παραμένω συνδεδεμένος με την κεντρική θέρμανση ώστε όποτε δεν έχω ξύλα να ανάβω το κεντρικο λέβητα και όποτε χρησιμοποιώ ξύλα να ζεστενόμαστε απο το τζάκι καλοριφέρ που είναι συνδεδεμένο με τα δικά μας σώματα κατευθείαν απο τα κολεκτέρ του διαμερίσματος. Ευχαριστώ.

 6. avatar Αποστολια

  Συγνωμη εγω που θελω να αποχωρησω απο την κεντρικη θερμανση της πολυκατοικιας γιατι χρησιμοποιω κλειματιστικο και πιο πολυ κεροζαν μπορω;

 7. avatar Γρηγόρης ο Έλληνας

  Εάν υπάρχει κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, είναι λογικό να θέλει κάποιος να ζεσταθεί, όποτε το επιθυμεί ο ίδιος. Τότε μπορεί, αφού τηρήσει όλα τα νόμιμα, να αυτονομηθεί. Εάν όμως υπάρχει αυτονομία στην κεντρική θέρμανση, τότε ο καθένας ανάβει όσες ώρες θέλει ή και καθόλου, πληρώνοντας σε κάθε περίπτωση τα πάγια της θέρμανσης, που φτάνει μέχρι και το 25% της αξίας του πετρελαίου.

 8. avatar ιππεας

  Iσως μια αλλη αποψη- Εχω μικρα παιδια και δεν μπορω να τα βλεπω να κρυωνουν αλλα επειδη η πολυκατοικια δεν προβλεπει βραδυνες ωρες για καυστηρα πρεπει να κοιμωμαστε ολοι σε ενα δωματιο
  Δεν βγηκε ο νομος για φτωχους και πλουσιους αλλα για εξυπηρετηση των ασθενεστερων
  Αν συμβαινει να πλειοψηφουν τα ρετιρε στην αυτονομηση δεν ειναι θεμα ταξικο αλλα θεσεως

 9. avatar ΣουΦουΚου

  Δηλαδή, πλήρης αναρχία. Χαμός. Ο περίφημος κανονισμός της πολυκατοικίας \"πάει περίπατο\". Η λογική του τσαμπουκά και του \"δεν πληρώνω\". και κανά δυο ερωτησούλες τώρα στους λάτρεις του νέου νόμου. Ο λέβητας θα λειτουργεί γι\' αυτούς που δεν μπορούν να \"αυτονομηθούν\", έτσι δεν είναι; Άρα, τα καύσιμα και τις φθορές του θα τις επωμιστούν τα κορόιδα, σωστά; Και κάτι ακόμα: Οι πολυκατοικίες με ιατρεία και λοιπές επαγγελματικές στέγες που η πελατεία τους φθείρει την πολυκατοικία στο πολλαπλάσιο απ\' ότι οι απλοί οικογενειάρχες (βλέπε ασανσέρ, κοινόχρηστο φωτισμό, καθαρίστρια κ.λπ.) θα επιβαρύνονται ναλογικά ή εκεί μας αρέσει η τήρηση του καταστατικού (βλέπε κοινόχρηστες δαπάνες βάσει χιλιοστών). Συμπέρασμα ένα: Η προχειρότητα βλάπτει. Κι όλα γίνονται για στάχτη στα μάτια όσον αφορά το κόστος πετρελαίου, που έπρεπε να θεωρείται κοινωνικό αγαθό.

  1. avatar Αυτόνομος Μ Π

   Τα καυσιμα και τις φθορες πρεπει να τα επωμιζονται αυτοι που τα χρησιμοποιουν. Κοροϊδα θα πιανονται οσοι υποχρεωνονται να πληρωνουν για κατι που δεν χρησιμοπουν. Η λεξη \"κοινοχρηστα\" (κοινη χρηση) τα λεει ολα. Με ποια λογικη πρεπει καποιος να πληρωνει για κατι που ΔΕΝ κανει ΧΡΗΣΗ? Εαν η δικαιολογια ειναι οτι το διαμερισμα επωφελειται απο την θερμανση του διπλανου (μεσω της μεσοτοιχιας), τοτε - βασει της ιδιας λογικης - το κοστος της θερμανσης (και ψυξης) του αυτονομου διαμερισματος θα πρεπει να συμπεριλαμβανεται στα \"κοινοχρηστα\", ειδ\' αλλως, αυτος που πληρωνει μονος του για την αυτονομη θερμανση (ή ψυξη) του διαμερισματος του θα ειναι αυτος που πιανεται κοροϊδο.

 10. avatar ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

  ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΓΙΟ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ.ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 1930? ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ? ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΗΚΑ, ΠΑΝΕΛ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ,ΕΝΕΡΓΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ,ΕΠΟΙΤΙΧΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ Κ. Τ. Λ.

  1. avatar ΝΙΚΟΣ123

   ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.

  2. avatar ΝΙΚΟΣ123

   ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.

 11. avatar αχ λουλιτσα

  δηλαδη...
  κενά διαμερισματα, απ τα οποια ομως διερχονται σωληνωσεις με καυτο νερο, ιδιως αν ειναι σε χαμηλους οροφους ,θα πληρωνουν ......(?)ες.
  Αχ τι καλα....
  και αυτα θα τα κανονιζει εγκυκλιος.....
  αχ τι καλα......
  δουλεια για δικολαβους δικαστηρια και στο τελος κανας αρειος μαριος κουκουνάριος παγος....
  κατι σε απαγορευση καπνισματος σε μπαρ... με αποφαση άρειου παπαρ(?)ου πάγου μου θυμισε.
  αχ τι καλα..,.
  ρε δε πατε καθολου καλα κοντοφθαλμα γκρηκς, σε πολυκατοικιες μενετε οχι σε μονοκατοικιες, υπαρχουν κανονες- κανονισμοι συμβιωσης ανωτεροι νομων της ορδης και ερμηνευτικων εγκυκλίων του ..όλου.

 12. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ 1

  Ο νέος νόμος είναι μια χαρά , μακάρι να είχε γίνει και νωρίτερα , αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ . Έχω χρήματα , πληρώνω και ζεσταίνομαι !!! το ανάβω και το σβήνω όποτε θέλω εγώ και όποτε μου είναι απαραίτητο . Μακάρι να μπορούν πολλά να γίνουν ανεξάρτητα . Έτσι ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δεν θα ζει ο ένας εις βάρος του άλλου !!!!!! Αρα θα σταματήσουν οι τσακωμοί που γίνονται μεταξύ ενοίκων η ιδιοκτητών κατα την ώρα της γενικής συνέλευσης και κάθε άλλης στιγμής .

  1. avatar jimmad4

   Αδερφε καλα τα λες αλλα αμα τα διαμερισματα τα αλλα δεν ζεσταινονται υπαρχει αυξημενος κίνδυνος να σπανε σωλήνες καθε φορα που κανει παγωνειες και τοτε να δεις μανουρα και οι πανω και οι κατω(κυριως) και ολοι. Αστο το ζω απο προχθες.
   Το σωστό κατα τη γνωμη μου αλλα και κατα τη γνωμη υδραυλικου με πολα χρονια εμπειριας ειναι τις μερες που προβλέπεται να εχει παγωνια τα σωματα να δουλευουν εστω σε καποια ΜINIMOUM θερμοκρασία , δηλ. εστω λιγες ωρες την ημερα με μια ελαχιστη πανω απο το μηδεν θερμοκρασία.

 13. avatar Οκ

  Μακάρι να τελειώνουμε με τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Να ζεσταθούμε κάποτε και εμείς

 14. avatar ΠΡΟΣ ΠΟΜΙΔΑ

  Αγαπητοι εξυπνοι της ΠΟΜΙΔΑ,
  Για πειτε μας ρε εξυπνοι οταν η πολυκατοικια δεν θελει πετρελαιο για τον χειμωνα και δεν αναβει τα καλοριφερ τι γινεται? Αυτο δεν ειναι υποβαθμιση του βιωτικου μου επιπεδου? Γιατι να κρυωνω? Γιατι να πληρωνω 400€ στην ΔΕΗ? Επειδη καποιοι δεν πληρωνουν τα κοινοχρηστα απο αποψη και οχι απο ανεχεια? Γιατι να κρυωνει το παιδι μου ρε?
  Αντε μπραβο με τον καθε εναν που λεει οτι του κατεβει. Μια χαρα ειναι ο νομος αρκει να μην εισαι τζαμπατζης και οικονομικο βαρος στους αλλους

 15. avatar Αντωνιος

  Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .ΔΕΝ ΔΙΝΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΚΑΙΣ ΟΣΟ ΘΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΕΣ.ΕΧΩ ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΟ ΚΑΙ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ .Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΙΖΩΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ .
  Η ΠΟΜΙΔΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΑΣ ΒΡΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ.........

 16. avatar !!

  \"Η εγκύκλιος αναμένεται να λέει πως όσοι προχωρήσουν σε αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης για το κεντρικό σύστημα, όμως δεν θα συμμετέχουν στο πετρέλαιο.\" - Αυτό φαίνεται και το πιο λογικό. Ο αυτονομούμενος εξακολουθεί να πληρώνει την αναλογία του στα έξοδα συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης (π.χ. αλλαγή κυκλοφορητή, καυστήρα, επισκευή διαρροών σωληνώσεων κλπ) γιατί η όλη εγκατάσταση είναι περιουσιακό στοιχείο της πολυκατοικίας και πρέπει να συντηρείται και παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα να επανασυνδεθεί εάν το αποφασίσει μελλοντικά. Από τη άλλη δεν θα συμμετέχει στο πάγιο του πετρελαίου αλλά αυτό λογικά προϋποθέτει να έχουν μονωθεί οι σωληνώσεις που περνούν από τα κοινόχρηστα για να μη λαμβάνει θέρμανση εις βάρος των υπολοίπων.

  1. avatar Γιωργος Κοτρίδης

   Και οι άλλοι δέχονται θέρμανση απο αυτόν που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και μαλλον περισσότερη αφου ειναι βέβαιο οτι λόγω χαμηλού κόστους θα το χρησιμοποιεί περισσότερο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει