Το «παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές της Πάτρας εγκαινίασαν σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης.

Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που προσομοιάζει με παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η διαμόρφωση του χώρου επετεύχθη χάρη στη συνεργασία του τεχνικού προσωπικού της φυλακής και των κρατουμένων που με προσωπική εργασία συνεισέφεραν στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ η επίπλωση του χώρου και τα παιχνίδια προέκυψαν από δωρεές. Το «παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές της Πάτρας είναι ο δεύτερος χώρος αυτού του τύπου που εγκαινιάζεται σε φυλακή στην Ελλάδα και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, για φυλακές με ανθρώπινο χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με τη διατήρηση της επαφής γονέων – κρατουμένων και παιδιών σε «παιδικά δωμάτια» βελτιώνονται οι δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, ενδυναμώνονται οι οικογενειακοί δεσμοί και τελικά μειώνονται οι αναπόδραστες αρνητικές συνέπειες που επιφέρει ο εγκλεισμός». Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιδιώκεται η ομαλή κοινωνική και οικογενειακή επανένταξη του κρατούμενου και κατά συνέπεια μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής, δηλαδή υλοποιείται η αληθινή αντεγκληματική πολιτική».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο διευθυντής των φυλακών Πατρών, Αντώνης Ζήκος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης, ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών, Ευριπίδης Νικολάου και ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου.

Μετά το πέρας των εγκαινίων, η αναπληρώτρια υπουργός με τον γενικό γραμματέα επισκέφθηκαν την αυτόνομη εκπαιδευτική δομή του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που θα λειτουργήσει στη φυλακή από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Το νέο αυτό σχολείο θα είναι αυτόνομο και θα στεγάζεται σε νέους χώρους. Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι το επόμενο εκπαιδευτικό έτος θα λειτουργήσουν τέσσερα επιπλέον σχολεία δεύτερης ευκαιρίας σε φυλακές της χώρας (Δομοκό, Νιγρίτα, Μαλανδρίνο, Χανιά), υλοποιώντας έτσι την κοινή επιλογή των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας, για παροχή εκπαίδευσης σε κάθε φυλακή και κάθε κρατούμενο που το θέλει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.