Σεζ λογκ, άνετες πολυθρόνες, μαξιλάρες και βιβλιοθήκες με πληθώρα βιβλίων και περιοδικών θα στηθούν την Κυριακή στο Πάρκο του Ήχου, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Επισκέπτες και περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν αναπαυτικά και να διαβάσουν το βιβλίο που θα επιλέξουν, αρκεί βέβαια να φέρουν και εκείνοι κάποια δικά τους βιβλία και να τα αφήσουν εκεί για να τα διαβάσει κάποιος άλλος.

Η ιδέα της διοργάνωσης ανήκει στην αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, στην ομάδα Why Not και τον Όμιλο Unesco Νέων Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια διοργάνωση για το βιβλίο.

Αφορμή στάθηκε το κίνημα του bookcrossing, της ελεύθερης «κυκλοφορίας» βιβλίων σε δημόσιους χώρους, που ξεκίνησε το 2001 από τις ΗΠΑ και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκδοση του 2004 του επίτιμου λεξικού της Οξφόρδης, ο όρος αντιστοιχεί στην πρακτική του να αφήνει κανείς ένα βιβλίο σε δημόσιο χώρο για να το βρουν και να το διαβάσουν άλλοι, που στη συνέχεια θα κάνουν το ίδιο.

Υπάρχει μάλιστα και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο όπου καταχωρούνται όλα τα βιβλία και οι διαδρομές τους. Στόχος της όλης διαδικασίας είναι να διασκορπιστούν τα βιβλία σε όλο τον κόσμο, να ταξιδέψουν σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, υπηρεσίες, τράπεζες και αλλού μεταφέροντας το περιεχόμενό τους από αναγνώστη σε αναγνώστη.