«Κόκκινη κάρτα» σε εκ περιτροπής εργασία έβγαλε με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) και δικαιώνοντας εργαζόμενη σε ιδιωτική εταιρεία υποχρεώνει τους εργοδότες να δέχονται τις υπηρεσίες της σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Αρχοντάκη έκανε δεκτή την αίτηση της εργαζόμενης ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση της επιχείρησης να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία.

Η δικαστική λειτουργός έκρινε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τήρησε τις προϋποθέσεις του νόμου για την εκ περιτροπής εργασία που απαιτεί ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και τη διαβούλευση με το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού πριν την επιβολή της.

Αντίθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία με μία επιστολή προς την αιτούσα ανέφερε σε αυτήν αορίστως ότι βρίσκονται σε μία δύσκολη φάση και της ζήτησαν να συναινέσει αυθημερόν στην επιβαλλόμενη εκ περιτροπής εργασία.

Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο μισθός για την εργαζόμενη, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Δημ. Περπατάρη και Κωνσταντίνα Κονιδάρη, αποτελεί το μοναδικό της βιοποριστικό μέσο και με την ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών της θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης .

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι για την επιβολή της… ηπιότερης μορφής εργασίας δεν αρκεί η επίκληση εκ μέρους των εργοδοτών οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων.