Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλοίο Nezli Jale που αναχώρησε από τη Λέσβο έδεσε γύρω στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Δικελί μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά «Stop deportation, open borders» (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα).

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στα λιμάνια του Δικελί και του Τσεσμέ στο πλαίσιο αυτού του πρώτου κύματος επανεισδοχών στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας στις 18 Μαρτίου.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η διαδικασία επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία από τα νησιά ξεκίνησε σήμερα και περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex έφτασαν στη Λέσβο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από Λέσβο και Χίο θα επαναπροωθηθούν 500 άτομα τη Δευτέρα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κάθε πρόσφυγα θα συνοδεύει ένας αστυνομικός της Frontex. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή λίγοι μόνο εκ των 300 υπαλλήλων και 200 αστυνομικών, τους οποίους δεσμεύτηκε να στείλει η Γερμανία για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σημερινό δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας, βρίσκονται επί τόπου μόνο ο πρόεδρος της Τεχνικής Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων Άλμπρεχτ Μπρεμ, ως «ειδικός απεσταλμένος» της γερμανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας. Έχει «προς υποστήριξή του δύο ή τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιπλέον, έχει αποσταλεί στην Ελλάδα μια ομάδα προεργασίας αποτελούμενη από τέσσερις συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF). Οκτώ ακόμα συνεργάτες της BAMF θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Εκτός τούτου 30 Γερμανοί αστυνομικοί υποστηρίζουν από σήμερα την επαναπροώθηση προσφύγων επί τόπου και έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν 100.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε σήμερα πως οι σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, ανακοίνωσε σήμερα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι Σύροι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ’ όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.