Η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη καθώς περιμένουν εγκλωβισμένα με τους γονείς τους στην Ελλάδα, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Τα προσφυγόπουλα όμως παραμένουν πρώτα απ’ όλα παιδιά. Και αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι ηθοποιοί της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, που αυτή την περίοδο συμμετέχουν στη παράσταση «Τα σαράντα κλειδιά», και εθελοντές από τη ΜΚΟ «Άρσι» και βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται 439 πρόσφυγες για να διασκεδάσουν, να παίξουν θεατρικά παιχνίδια και να απασχολήσουν δημιουργικά τα 200 προσφυγόπουλα που εδώ και τρεις ημέρες βρίσκονται στην Κοζάνη.

Τα παιδιά έπαιξαν ρόλους στα πλαίσια της μίμησης, συμμετείχαν σε παιχνίδια όπου η γλώσσα επικοινωνίας είναι η κίνηση του σώματος και έγιναν μια μεγάλη παρέα με τους ηθοποιούς και τους εμψυχωτές παιχνιδιών, παρασέρνοντας στη χαρά τους ακόμη και τους σκυθρωπούς γονείς τους.

Για δύο ώρες το κλειστό της Λευκόβρυσης έγινε χώρος μεγάλης γιορτής με τα γέλια και τις ρυθμικές φωνές των παιδιών να είναι παντού και δεν θύμιζε σε τίποτα την ατμόσφαιρα του προσφυγικού καταυλισμού.

ΚΟΖΑΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Τις επόμενες ημέρες τα σκηνικά και οι ηθοποιοί του θεάτρου θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο και η παιδική παράσταση “Τα σαράντα κλειδιά”, με μια μικρή προσαρμογή, θα ανέβει στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Την παράσταση που αυτή την περίοδο παρακολουθούν οι μαθητές ων σχολείων της περιοχής θέλουμε να την παίξουμε και για τα συνομήλικους τους πρόσφυγες» είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ελένη Δημοπούλου, που βρέθηκε στη γιορτή.

Ομάδες πολιτών και εθελοντές από την Κοζάνη την Πτολεμαΐδα και άλλες περιοχές έχουν δείξει μια αξιοθαύμαστη συμπεριφορά και αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται τις τελευταίες 15 ημέρες στην Κοζάνη με προσφορά εργασίας και ειδών πρώτης ανάγκης.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.