Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα είναι οι ιδιοκτήτες ταξί μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ταξί, κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την τρίωρη έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.

Η μαραθώνια συνεδρίαση των αυτοκινητιστών πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποδοκιμάστηκε έντονα από συναδέλφους του για την απόφαση με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί από την πίσω πόρτα.

Ο κ. Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι έως τις 5 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα ενημερώνονται με φυλλάδια για το πρόβλημα του κλάδου και ευχαρίστησε την κοινωνία, η οποία συμπαραστάθηκε στον αγώνα ιδιοκτητών ταξί, τον πολιτικό κόσμο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι «έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στη διαβούλευση για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων έως ότου ανοίξει και πάλι η Βουλή, αναγνωρίζοντας «το δημόσιο συμφέρον, τον σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας και την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων για το μέλλον τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Συνεχίζουμε τον διάλογο και ελπίζουμε ότι έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουμε επιτέλους και τις προτάσεις του υπουργού».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, 13 εκπρόσωποι σωματείων από όλη την Ελλάδα ψήφισαν υπέρ της αναστολής και έξι κατά. Κατά της αναστολής των κινητοποιήσεων ψήφισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και δύο από την Αθήνα. Απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Ρόδο και τη Σύρο.


Το πρώτο μεγάλο δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν εκ νέου οι ιδιοκτήτες ταξί στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Έως τότε εκτιμούν ότι θα έχουν γίνει γνωστές και οι προτάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, οπότε θα έχουν πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία μετά τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η απόφαση για την αναστολή της απεργίας ελήφθη ύστερα από τις διαβεβαιώσεις των περιφερειαρχών ότι δεν θα προχωρήσουν στην έκδοση νέων αδειών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματα του κλάδου.

Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν υπήρξε αντίδραση.