Σε απροσεξία και στην ανθρώπινη αδιαφορία οφείλονται οκτώ στις δέκα πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων επτά χρόνων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα τελευταία 12 χρόνια ο μήνας με τις περισσότερες πυρκαγιές είναι ο Ιούλιος, ενώ ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τα περισσότερα καμένα στρέμματα, συνολικά 3.483.925.

Από την πρακτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών προκύπτει ότι αρκούν μόλις 2 λεπτά για να απειλήσει η φωτιά τη ζωή κάποιου και μόλις 5 λεπτά για να κυκλώσει ένα ολόκληρο σπίτι.

Τα στοιχεία αυτά επικαλέστηκε το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανώλης Κεμεσίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οδηγού πυροπροστασίας, που εξέδωσαν από κοινού ο δήμος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα φυλλάδιο στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να αποτρέψουν την εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και για το πώς πρέπει να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

Ο οδηγός πυροπροστασίας θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του «Αγροτικού Αυγούστου», ενώ από το πρωί της Παρασκευής οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται το φυλλάδιο σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του φυλλαδίου ανακοινώθηκε πως ο δήμος ενέκρινε το ποσό των 130.000 ευρώ για τις ανάγκες της πυροπροστασίας εντός των διοικητικών του ορίων. Μέσω του ποσού αυτού, προωθούνται δράσεις καθαρισμού, αποψίλωσης, συντήρησης των δικτύων πυροπροστασίας και ανανέωσης του εξοπλισμού του δήμου.