Την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις διώξεις ακαδημαϊκών στην Τουρκία, οι οποίοι υπέγραψαν υπόμνημα για τον τερματισμό της βίας μεταξύ της κυβέρνησης και των κούρδων αυτονομιστών, εξέφρασε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, σε συνάντηση, που είχε, χθες, στην πρυτανεία με τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, παρουσία του υποπροξένου Μουχαμέντ Ταν.

«Οι συνάδελφοί μας πανεπιστημιακοί θα πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ελευθερίας της έκφρασης που αποτελούν τους πυλώνες των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων», είπε ο κ. Μήτκας στους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, εξάλλου, η ενίσχυση των επιστημονικών συνεργασιών του ΑΠΘ με πανεπιστήμια της Τουρκίας και η διοργάνωση φοιτητικών αθλητικών εκδηλώσεων στην Αδριανούπολη, στο πλαίσιο της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων (Balkan Universities Association), της οποίας την προεδρία θα αναλάβει το ΑΠΘ το 2018.

Συζητήθηκαν, επίσης, η διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων με Σχολές Καλών Τεχνών της Τουρκίας, η συνεργασία σε θέματα αρχαιολογίας και ανασκαφών με ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών από αντίστοιχες σχολές των δύο χωρών, η αδελφοποίηση με ιατρικές σχολές της Τουρκίας, καθώς και η χορηγία κρατικών τουρκικών υποτροφιών σε έλληνες φοιτητές.