Η Ρίκα Διαλυνά είναι από τις πιο παλιές γνωστές ελληνίδες ηθοποιούς που έπαιξαν δίπλα στα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου με επιτυχία.

Η ηθοποιός γεννήθηκε στην Κρήτη πριν από περίπου 70 χρόνια. Τελείωσε το γυμνάσιο και ήρθε στην Αθήνα για να μπει στο Πολυτεχνείο και να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών και τα κατάφερε.

Έτσι άρχισε μαθήματα ζωγραφικής και την ίδια περίοδο γράφτηκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτευσε δίπλα σε κορυφαίους δάσκαλους όπως το Δημήτρη Ροντήρη, τον Σπύρο Μελά κ.ά.

Το 1954 αποφάσισε να συμμετάσχει στα καλλιστεία της εποχής. Το αποτέλεσμα; Εξελέγη Σταρ Ελλάς και ταξίδεψε στην Αμερική για το διαγωνισμό της Μις Υφήλιος. Κέρδισε την 5η θέση στο διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς. Έμεινε για πολύ καιρό στην Αμερική αφού παντρεύτηκε κι απέκτησε ένα κοριτσάκι. Την ίδια περίοδο σπούδασε αγγλικά στο New York University και έκανε μαθήματα υποκριτικής σε ιδιωτική σχολή.

Κατά την παραμονή της εκεί, γνώρισε τον Ηλία Καζάν, ο οποίος, όπως λένε στοιχεία της εποχής, την παρότρυνε να σπουδάσει στη σχολή του Wyn Handman. Έγινε αποδεκτή και άρχισε τις σπουδές.

Επειδή όμως λάτρευε και τη ζωγραφική, συνέχισε τα μαθήματα και πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις καθώς επίσης και στην 6η ετήσια έκθεση διαγωνισμού της Benedictine Art Awards. Ανάμεσα στους περίπου 2.000 καλλιτέχνες που συμμετείχαν, εκείνη κατάφερε να μπει στους 40, που θα παρουσίαζαν τη δουλειά τους στη γνωστή γκαλερί της Park Avenue.

Ταξίδεψε στο Χόλιγουντ, αργότερα στην Ιταλία για να πάρει μέρος στην πρώτη της ταινία, πήγε στη Γερμανία, ώσπου έφτασε στην Ελλάδα. Τότε συμμετείχε στην ταινία «Summer lovers» και στην ταινία «Οι θεοί του Ολύμπου» και έγινε περιζήτητη από τους Έλληνες παραγωγούς. Έτσι, η Ρίκα Διαλυνά έπαιξε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως η Τζένη Καρέζη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ορέστης Μακρής κ.ά.

Αυτή τη στιγμή η ηθοποιός και ζωγράφος κάνει, όπως λέει στο newsbeast.gr, τις διακοπές της στο Πόρτο Ύδρα. Θα μείνει εκεί μέχρι το Σεπτέμβρη για να κάνει μπάνια, να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Κάτι που, όπως συνεχίζει, αναζητούσε αφού τα γεγονότα του χειμώνα την κούρασαν.

Δεν πιστεύει ότι θα εμφανιστεί σε κάποιο σίριαλ στην τηλεόραση. Κι αυτό γιατί με την οικονομική στενότητα ετοιμάζονται μόνο πέντε σίριαλ και εκτιμά ότι δεν θα της γίνουν προτάσεις. «Το θέατρο το έχω αφήσει προ πολλού. Το αγαπώ αλλά προτιμώ να μένω τα βράδια με την οικογένειά μου γιατί για μένα η οικογένεια έχει μεγαλύτερη σημασία από το κάθε τι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ρίκα Διαλυνά πάντως μέχρι και σήμερα ζωγραφίζει. Ετοιμάζει πίνακες χωρίς άγχος ενώ γράφει και το τέταρτο βιβλίο της, το οποίο, όπως λέει, θα είναι μυθιστόρημα. Δεν περιγράφει την πλοκή του βιβλίου της αλλά αρκείται στο να αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πότε θα το τελειώσει καθώς δεν της αρέσει να βάζει όρια σε αυτά που κάνει.

«Τώρα είμαι διακοπές. Γράφω με καθαρό μυαλό και τελείως διαφορετικά. Δεν είμαι στην Αθήνα που όλοι λειτουργούν με άγχος να προλάβουν να κάνουν τις δουλειές τους», συνεχίζει. Για να καταλήξει ότι όταν οι νέοι έχουν όνειρο να ασχοληθούν επαγγελματικά με κάτι, πρέπει να τα προσπαθούν. Κι αν δουν ότι δεν τους αρέσει, να το αφήσουν. «Αν πεις σε έναν νέο μην κάνεις κάτι, θα τον δυσαρεστήσεις. Οπότε, είναι καλύτερο να τους αφήνουμε να βλέπουν ή να δοκιμάζουν αυτό με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά».

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».