Σημαντικές παραμένουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Λέσβο με τις καιρικές συνθήκες ελάχιστα να επηρεάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που τολμάνε να περάσουν το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικής-τουρκικής ακτής.

Από τις 6 το πρωί την Κυριακή έως και σήμερα στις 6 το πρωί στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια καταγράφηκαν 1.600 άτομα. Αντίστοιχα την Παρασκευή και το Σάββατο οι αριθμό των καταγραμμένων ήταν περί τις 2.000 άτομα το 24ωρο.

Στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου σχολιάζοντας το μεγάλο αριθμό των αφίξεων έλεγε στο ΑΜΠΕ ότι όλα προδικάζουν ότι από την άνοιξη ο αριθμός των προσφύγων που θα περνά στη Λέσβο θα είναι πολύ υψηλός. «Ίσως οι αριθμοί του 2015 να είναι μικροί μπροστά σε αυτούς που θα κληθούμε να διαχειριστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε η ίδια αστυνομική πηγή: «Φαίνεται πως οι τούρκοι γείτονες μας και παρά τις πιέσεις που δέχονται ή δεν θέλουν ή δε μπορούν να ελέγξουν τους συμπατριώτες τους διακινητές οι οποίοι φυσικά φέρνουν τεράστια κέρδη στην τουρκική οικονομία από τη διαχείριση τόσων ανθρώπων».

4567

Ας σημειωθεί ότι μόνο η μεταφορά 500.000 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο όλο το 2015 και μόνο για το κομμάτι της θαλάσσιας τους μεταφοράς στις ακτές της Λέσβου από τις απέναντι τουρκικές ακτές πληρώθηκε στους διακινητές περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Χίο

Την ίδια ώρα ηρεμία φαίνεται να επικρατεί στη Χίο. Το Σάββατο υπήρξαν 700 αφίξεις, ενώ την Κυριακή υπήρξαν μόλις 18 αφίξεις. Συνολικά από την 1η Ιανουαρίου τα θαλάσσια σύνορα προς τη Χίο δεν πέρασαν περισσότερα από 3.000 άτομα.  4578