Έξαρση στα κρούσματα κατάθλιψης, στις διαταραχές άγχους αλλά και στις αυτοκτονικές τάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται στους Έλληνες, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου από τη Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη που λειτουργεί από το 2008 υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (56,3%) όσων έκαναν χρήση των υπηρεσιών της Γραμμής το τελευταίο εξάμηνο, είχε ως αίτημα την αναζήτηση συμβούλων για το πώς να διαχειριστούν θέματα όπως είναι η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα. Σε ένα επίσης μεγάλο ποσοστό των κλήσεων (53,4%) ως κύριο αίτημα διατυπώθηκε η ανάγκη έκθεσης και εξωτερίκευσης του προβλήματος, δηλαδή ζητούσαν απλά συζήτηση. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σε ποσοστό 33,4% ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με υπηρεσίες ψυχικής υγείας όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν, ενώ σε ποσοστό 33,2% το αίτημα των κλήσεων αφορούσε σε συμπτώματα, διαγνωστικά κριτήρια και αίτια ψυχολογικών διαταραχών.

Τέλος, όπως δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», σε ποσοστό 21,5% τα άτομα που καλούσαν αναφέρονταν σε αίσθημα μοναξιάς και έλλειψη βοήθειας και υποστήριξης, ενώ σε ποσοστό 11,8%% ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με φαρμακευτική αγωγή.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΠΙΨΥ, η οικονομική ανασφάλεια, στο βαθμό που αποτελεί ένα στρεσογόνο παράγοντα για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να πυροδοτήσει ένα σύνολο ψυχικών δυσκολιών, κυρίως κατάθλιψη, ή να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα ψυχοπαθολογία. Στο πλαίσιο αυτό, οι καλούντες στη Γραμμή αναφέρονται σε άγχος για το μέλλον, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών, αδυναμία ανταπόκρισης σε οικονομικές υποχρεώσεις, εργασιακή αβεβαιότητα και αδυναμία εύρεσης εργασίας. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 60% όσων απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες της Γραμμής ανέφερε ότι δεν εργάζεται.