Εγκαινιάζεται σήμερα το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που θα βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας.

Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις 11:00, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου 2015. Πριν την υπογραφή η Γκεοργκίεβα θα επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

«Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής», τονίζει σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

«Η κινητοποίηση της Ευρώπης για την προσφυγική κρίση είναι καθολική και αποφασιστική και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης. Προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της είναι η συνεργασία των κρατών μελών. Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε αποφάσεις για την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων ώστε αφενός να επωφεληθεί από υλική υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη και αφετέρου να ενισχύσει το επιχειρησιακό της δυναμικό σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τώρα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα» ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, με αφορμή την επίσκεψη της Γκεοργκίεβα.