Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές και τα κλιμάκια της ΕΥΠ στα νησά του Ανατολικού Αιγαίου για τυχόν εντοπισμό τζιχαντιστών μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Τρίτης, ένα άτομο κρατείται και ανακρίνεται από κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κάλυμνο, καθώς στο κινητό του τηλέφωνο εντοπίστηκαν βίντεο και φωτογραφίες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διακινητή και όχι πρόσφυγα ή μετανάστη. Την ίδια ώρα ανώτερες πηγές από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως δεν προκύπτει καμία σύλληψη ατόμου από το λιμεναρχείο Καλύμνου που να έχει σχέση με ισλαμιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ακόμη ότι δύο διακινητές αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το πρωί σε ιστιοφόρο σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου όπου νωρίτερα είχαν αποβιβάσει ικανό αριθμό αλλοδαπών προσφύγων και πως τα συγκεκριμένα άτομα κρατούνται στο λιμεναρχείο Καλύμνου.

Παράλληλα, ένας ακόμα πρόσφυγας από τη Συρία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών στη Μόρια της Λέσβου, καθώς στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε φωτογραφικό υλικό στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος με όπλα. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ήταν στο συριακό στρατό και λιποτάκτησε προς το FSA (ελεύθερος συριακός στρατός) για να φύγει εκ νέου από τη χώρα και να καταλήξει στην Λέσβο.