Τη συνδρομή του Δημόκριτου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και αναλύσεις για τα επίπεδα διοξίνης, μετά τη φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης, θα ζητήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτό αποφασίστηκε ύστερα και από τη συνεργασία που υπήρξε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Η πρώτη θετική εκτίμηση που κάνει το Πανεπιστήμιο, όπως μεταφέρθηκε από τον Πρύτανη στην συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, είναι ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, υπήρξε μεγάλη διασπορά του νέφους καπνού. Ειδικά τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα, που είναι και τα πλέον επικίνδυνα, δεν είχε επικαθήσει πάνω από μία περιοχή.

Το θέμα της διοξίνης, φυσικά δεν προσφέρεται για κινδυνολογία και μικροπολιτική. Προκειμένου λοιπόν οι πολίτες να έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης, ο Δήμος θα αναθέσει στο Δημόκριτο τις αναλύσεις, ζητώντας και από την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων να συνδράμει οικονομικά, ώστε να καλυφθεί το κόστος. «Για την κατάσβεση της φωτιάς σε χωματερή είναι απαγορευτική η χρήση νερού, καθώς αυξάνει την έκκληση διοξινών. Έτσι μεταφέρονται τόνοι χώματος και αδρανών υλικών για την επικάλυψη των απορριμμάτων που αναφλέγηκαν ώστε να οδηγηθούμε σε ατελή καύση και ελαχιστοποίηση της ποσότητας παραγομένων διοξινών.

Η Δημοτική Αρχή ήταν σε διαρκή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με το Πανεπιστήμιο.

Παραμένει σε καθημερινή συνεργασία με τον Πρύτανη ώστε να ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς με την καλύτερη μέθοδο για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται ομαλά και με ικανοποιητικά ως τώρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι επιστήμονες και ωσότου υπάρξουν τα επίσημα αποτελέσματα από τον Δημόκριτο, για την αποφυγή και του παραμικρού κινδύνου, οι κάτοικοι θα πρέπει να πλένουν πολύ καλά τα φρούτα και λαχανικά. Για τη μέτρηση των ποσοτήτων στο γάλα απαιτείται διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Στο χρόνο αυτό, ο Δήμος θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τον Δημόκριτο, ώστε να γίνουν οι δειγματοληψίες.

Το θέμα της φωτιάς στην χωματερή συζητήθηκε και κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης που έγινε για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αναφέρθηκαν εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν και στην πλήρη κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου.

Σχετικά με την χωματερή, διευκρινίστηκε ότι η φωτιά δεν προήλθε από τα απορρίμματα αλλά εισήλθε στο χώρο κι αυτό γιατί δεν κατέστη εφικτή η προληπτική ρίψη νερού από το ελικόπτερο Έρικσον που επιχειρούσε στην περιοχή.

Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι πως η χωματερή στη Δουρούτη, που χρησιμοποιείται από το σύνολο των Δήμων του Νομού Ιωαννίνων έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο της και πρέπει να κλείσει άμεσα. Για το κλείσιμο που θα επιτρέψει και την πλήρη ανάπτυξη της εργολαβίας αποκατάστασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Ελληνικού.