Τη στρατηγική του δήμου Αθηναίων για το προσφυγικό και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, με αιχμή τη διάθεση του χώρου για τη δημιουργία της προσωρινής Δομής Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και την επέκτασή του σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, παρουσίασε στην Επιχειρησιακή Συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Aλεσσάντρα Μορέλλι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση της κατάστασης έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.Η κ. Μορέλλι ενημέρωσε τον δήμαρχο Αθηναίων για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με τη στήριξη των προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, διαπιστώθηκε συναντίληψη και μεγάλο περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών που θα εξειδικευθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε την κατάσταση «πάρα πολύ σοβαρή»σημειώνοντας ότι «είναι ένα θέμα που θα κυριαρχεί για τα επόμενα χρόνια και θέλει πολύ σοβαρή προετοιμασία, μέθοδο, συνεννόηση και προγραμματισμό και με την κεντρική κυβέρνηση φυσικά, που έχει τη βασική ευθύνη».

Από την πλευρά της , η κ. Μορέλι διαβεβαίωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να στηρίξει και να συνεργαστεί, μια που οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν από τα νησιά του Αιγαίου στην Αθήνα.