Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία ο Γιώργος Ντάσης από τη ΓΣΕΕ. Η ΕΟΚΕ έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ τα 350 μέλη της από όλες τις χώρες της ΕΕ δεν είναι πολιτικοί, αλλά εργοδότες, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

«Κατ΄αρχάς υπάρχει η ανάγκη να ανακουφίσουμε την ακραία φτώχεια και να επενδύσουμε στην απασχόληση των νέων, σε έργα υποδομής, στην έρευνα και την καινοτομία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μαζική κλίμακα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να παρομοιάζεται με μια κούρσα προς τα κάτω, αλλά προς την κορυφή. Πρέπει να βελτιωθεί η ζωή για όλους τους πολίτες, στο βορρά, το νότο, την ανατολή και τη δύση: αυτό εννοούμε με την εναρμόνιση της προόδου», δήλωσε ο Γιώργος Ντάσης μετά την ψήφισή του ως προέδρου της ΕΟΚΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ο Γ. Ντάσης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. H ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε θα συνεχιστεί εάν η πολιτική της ΕΕ βασίζεται στη λιτότητα. Με την αμοιβαιοποίηση των χρεών θα υλοποιηθεί πραγματικά η αλληλεγγύη, αν και αυτή μας η πρόταση έχει διανύσει μικρό δρόμο ακόμα» είπε και προσέθεσε πως «τα προβλήματα της Ελλάδας δε θα λυθούν ποτέ αν δεν υπάρξει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και συντονισμένη απ’ όλα τα κόμματα καταπολέμηση της διαφθοράς».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του νέου προέδρου, ο στόχος είναι στα επόμενα δυόμισι χρόνια της θητείας του να συνεχίσει να δινει η ΕΟΚΕ έμφαση «στην κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή ως το θεμέλιο για μια δίκαιη και ισότιμη Ένωση». Συγκεκριμένα αναφέρονται «εργαλεία» όπως το ευρωπαϊκό ελάχιστο εισόδημα ή η φορολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό.

Η ενιαία ψηφιακή αγορά, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών και η ανάπτυξη μιας πραγματικής ενεργειακής Ένωσης αποτελούν, επίσης, προτεραιότητες για τον νέο πρόεδρο της ΕΟΚΕ, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της Ένωσης, ιδίως σε σχέση με τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και μια κοινή μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν, επίσης, τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το έργο της ΕΟΚΕ τα επόμενα χρόνια.

«Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, των στόχων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τα κράτη-μέλη πρέπει να παράσχουν στην ΕΕ τα απαραίτητα μέσα ώστε να δράσει, με τη μορφή ενός προϋπολογισμού που να ταιριάζει στις φιλοδοξίες της», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚΕ.

Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής εξελέγησαν οι Μάικλ Σμιθ (Προϋπολογισμός) και Γκονζάλο Λόμπο Ξαβιέ (Επικοινωνία) για θητεία επίσης από το 2015 έως το 2018.