Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάστηκαν δειγματοληπτικά σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών 80 δείγματα αγγουριών και περίπου 50 άλλων προϊόντων, όπως πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) αλλά και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο. Τα δείγματα εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος Ο104:Η4 του βακτηριδίου E.Coli και η εξέταση επεκτάθηκε προληπτικά και στο εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7. Τα αποτελέσματα για το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

Το υπουργείο σημειώνει πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στον τομέα της εξέλιξης της επιδημίας όσο και στα σημαντικά θέματα που άπτονται της προστασίας της ελληνικής παραγωγής και του εξωτερικού εμπορίου. Επιπλέον, είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, καθώς και με τις πρεσβείες μας στη Ρωσία και την Ουκρανία για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου των ελληνικών προϊόντων.

Οι οργανώσεις των παραγωγών θα πρέπει άμεσα να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας της κρίσης από το βακτήριο E.Coli, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Κουτσούκος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει τώρα», όπου και αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έχει προβεί μέχρι τώρα το υπουργείο, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην χώρα μας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επανειλημμένες επαφές και συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης της Ρωσίας για την τουλάχιστον υπερβολική και άδικη αντιμετώπιση των ελληνικών προϊόντων. Ως απόρροια αυτών των επαφών, είπε, μπορεί να θεωρηθεί η άρση των εμποδίων που είχαν τεθεί στη διακίνηση της ελληνικής φράουλας. Επίσης, μίλησε για την επιμονή τόσο της χώρας μας όσο και άλλων χωρών κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 7 Ιουνίου να θεωρηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει ως ευρωπαϊκή κρίση και συνεπώς να αποζημιωθεί με πόρους του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Η στάση αυτή, τόνισε, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού των 150 εκατ. σε 210 εκατ., ενώ το τελικό ποσό που θα διατεθεί και τα προϊόντα που θα ενταχθούν παραμένουν ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δραστηριοποιείται ώστε εκτός κάποιων κηπευτικών, όπως τα αγγούρια, να ενταχθεί και η φράουλα.

Ασφαλή τα φρούτα που διανεμήθηκαν σε μαθητές

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρωτήθηκε και για το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία και το δημοσίευμα εφημερίδας για διανομή ακατάλληλης σταφίδας. «Όλα τα φορτία ελέγχου που διακινήθηκαν συνοδεύτηκαν από πιστοποιητικό ελέγχου», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος, προσθέτοντας πως «οι συστηματικοί και εξαντλητικοί έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός φορτίου σταφίδας το οποίο κρίναμε ως ακατάλληλο για κατανάλωση και δεσμεύτηκε. Επομένως, τα φρούτα ήταν ελεγμένα και ασφαλή για τους μαθητές».