Τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, µε την ευγενική, µυστική υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, δεχόταν η Ελλάδα το 2008 για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, σύµφωνα µε αµερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Όπως αναφέρεται σε απόρρητο τηλεγράφηµα, ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εµφανιζόταν διστακτική ήταν «τα οικονοµικά συµφέροντα των ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι έχουν σηµαντικές σχέσεις µε τους Ιρανούς και είναι σηµαίνοντες παράγοντες στην εσωτερική πολιτική µε µεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Καραµανλή».

Στα διπλωµατικά έγγραφα που αποκαλύπτουν σήµερα «Τα Νέα», γίνεται εµφανές ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εµπορικής Ναυτιλίας ενέδωσαν τελικά στις πιέσεις, εκδίδοντας οδηγία για τις Ναυτιλιακές Γραµµές της Ισλαµικής ∆ηµοκρατίας του Ιράν (IRISL) µόλις λίγες ηµέρες µετά το σχετικό τηλεγράφηµα του Στέιτ Ντιπάρτµεντ προς την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Από τα εµπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα προκύπτει ότι οι συζητήσεις για µέτρα κατά των Ναυτιλιακών Γραµµών του Ιράν, οι οποίες όπως φαίνεται ήταν ένας από τους βασικότερους προµηθευτές υλικών και εξοπλισµού για την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράµµατος, άρχισαν αρχές Νοεµβρίου του 2007, σε διάσκεψη στην Αθήνα. Στο σχετικό τηλεγράφηµα µε τον κωδικό 08STATE2034 µνηµονεύεται ότι «οι εταίροι συζήτησαν λεπτοµερώς τις ενέργειες της IRISL, η οποία είναι βασικός µεταφορέας φορτίων σχετικών µε τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν».