Με το δεδομένο της πολύ μεγάλης σημασίας των ανασκαφών και των ευρημάτων της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, εξετάζεται από σήμερα, η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικολογικής, πολεοδομικής και πολιτιστικής προστασίας και αναβάθμισης της περιοχής και των δύο χωριών που φιλοξενούν τις ανασκαφές, που έφεραν στο φως πολύτιμες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Η σημασία της Ελεύθερνας για τη συνολική ανάπτυξη τόσο του νομού όσο και του δήμου Ρεθύμνης, είναι τεράστια μιας και αφορά τόπο υψηλής αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας.

Αυτό επισημάνθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεργασίας του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη με τον καθηγητή Ν.Σταμπολίδη – αρχαιολόγο και υπεύθυνο ανασκαφών και άλλους αρμόδιους για το θέμα από πλευράς της αυτοδιοίκησης.

Όπως αναδείχθηκε από τη συνεργασία, υπάρχουν προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη όλης της περιοχής κι εμποδίζουν επίσης την ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού, αλλά και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν ώστε η κατάσταση να αλλάξει και να αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και τουριστικά το δεδομένο της Ελεύθερνας.

Αποφασίστηκε, η οργάνωση όλης της περιοχής, σχετικά με τις χρήσεις γης, τον καθορισμό αρχαιολογικών ζωνών, την αισθητική ανάπλαση των όψεων των σπιτιών που βρίσκονται στις περιοχές των ανασκαφών κ.α. που θα βοηθήσουν στην προαγωγή των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης συμφωνήθηκε η συνδρομή του Γραφείου Πολιτισμού του δήμου στην προβολή του θαυμάσιου έργου που έχει μέχρι σήμερα γίνει στην Ελεύθερνα, με παράλληλη εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων στα προγράμματα ανέργων που θα υλοποιηθούν σύντομα από το υπουργείο Απασχόλησης προκειμένου να εργαστούν στον καθαρισμό-προστασία και φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων.

Αποφασίσθηκε να εκδοθεί ένα εύχρηστο ενημερωτικό φυλλάδιο που θα διανέμεται στους επισκέπτες του Ρεθύμνου και θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το αρχαιολογικό έργο και φωτογραφίες από τις ανασκαφές.

Επίσης, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού αλλά και των ίδιων των Ρεθεμνιωτών θα διοργανωθεί Έκθεση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πρινέ με φωτογραφικό υλικό που θα χορηγήσει ο καθηγητής κ. Σταμπολίδης αφιερωμένη στην ιστορία της έρευνας και των ανασκαφών.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, το θέμα του Μουσείου της Ελεύθερνας έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, ενώ σύντομα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αναμένεται σε μια διετία το έργο να είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης.