Την πρόθεσή τους για σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε την Πέμπτη 17-02-11 στην Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του ως προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άγιον Όρος – Αγία Αικατερίνη Σινά» του Βρετανού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Doug Patterson, στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησής τους, ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τις ευχές που του απέστειλε αμέσως μετά την εκλογή του ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης και δήλωσε πως θαυμάζει και στηρίζει το πολύπλευρο έργο του κ. Βαρθολομαίου.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς και ευχήθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη να αποβεί προς όφελος των κατοίκων τους, αλλά και των δύο λαών.

Διαβεβαίωσε την τριμελή Αγιορειτική Αντιπροσωπεία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας που συνοδεύει τον κ. Μπουτάρη στη Κωνσταντινούπολη πως το προσωπικό του ενδιαφέρον για το έργο της Αγιορειτικής Εστίας είναι δεδομένο, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη για την απόφασή του να αναπτύξει τη διεθνή παρουσία της Αγιορειτικής Εστίας προς όφελος της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους.

Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τιμήσει τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στο πλαίσιο των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ προτού εκλεγεί στον Πατριαρχικό Θρόνο το 1878, είχε αναλάβει τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (1874), ενώ έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 1912, λίγο μετά την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Βαρθολομαίος συζήτησαν και για τη μεταφορά της έκθεσης των έργων του Doug Patterson το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ίμβρο, γενέτειρα του κ. Βαρθολομαίου, μετά και από τον εμπλουτισμό της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Μπουρνόβα και του Προέδρου της Ελληνικής Παροικίας και εκπροσώπου όλων των βακουφίων της Κωνστινατινούπολης κ. Βίγγα. Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γυμνασίου, κ. Γιάννης Δερμιτζόγλου ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη για την απόφαση η έκθεση να διοργανωθεί στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, σημειώνοντας πως έτσι εναθρρύνεται η ομογένεια, στηρίζεται το έργο των Ελληνικών σχολείων και οι σχέσεις τους με την πόλη, ενώ παρατήρησε πως τριάντα ελληνικά σχολεία που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθούν και την έκθεση, μεταξύ των άλλων μνημείων και ιστορικών τόπων της πόλης.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως τα εγκαίνια της έκθεσης αποτελούν τη συμβολική έναρξη μιας πολύπλευρης συνεργασίας με την Κωνσταντινούπολη, και σ’ αυτό το πλαίσιο δημοσιοποίησε τα σχέδιά του να ταξιδέψει εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του και τις άλλες αρχές της.