Ένα εμπορικό κέντρο – υπεραγορά, στο οποίο θα στεγάζονται δύο καταστήματα που ανήκουν στις μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες αλυσίδες της Ευρώπης, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε λίγους μήνες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Όπως λέει στη «Γ» ο υπεύθυνος του έργου, το εμπορικό κέντρο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 2011 και εκτιμάται πως θα δημιουργήσει περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας, αλλά και αρκετές συνέργιες με ντόπιους προμηθευτές.

Το εμπορικό κέντρο κατασκευάζεται από την γνωστή και με μεγάλη εμπειρία εταιρεία Arcon Constructions, για λογαριασμό της «W-Reak Estate Unvestments». Αφορά έκταση 45 στρεμμάτων, στον δρόμο Αλεξανδρούπολης – αεροδρομίου, πριν τον Απαλό, όπου θα στεγαστούν καταστήματα της Praktiker και της Carrefour. Το έργο αποτελείται από κτήριο 9.000 τ.μ. ισογείου και 1.885 τ.μ. υπογείου με πλήρη διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου 36 στρεμμάτων και 450-500 θέσεις στάθμευσης. Ο προϋπολογισμός της α΄φάσης του έργου ξεπερνάει τα 2,8 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται τον Μάιο του 2011. Η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας προβλέπεται για τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2011. Μιλώντας στη «Γ», ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας κ. Κουτσικίδης, σημειώνει πως αυτή την στιγμή, κατασκευάζεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, που αποτελεί την πρώτη φάση του έργου, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ως το Μάιο. Στη συνέχεια, θα γίνουν οι εσωτερικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου κ. Φίλιππο Ευστρατόπουλο, η υπεραγορά εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ένα ή δύο μήνες μετά, καθώς η διαμόρφωση του κάθε καταστήματος, είναι κάπως χρονοβόρα.

«Τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας»

Σύμφωνα με τον κ. Ευστρατόπουλο, ο οποίος μίλησε στη «Γ», το πρότζεκτ για τη δημιουργία μίας τέτοιας υπεραγοράς, αγοράστηκε από άλλη εταιρεία, η οποία, όπως είναι γνωστό, είχε καταθέσει προτάσεις και μελέτες και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου, το 2008. Εκείνο το πρότζεκτ αφορούσε στη δημιουργία εμπορικού κέντρου με περισσότερα καταστήματα, ωστόσο, στην πορεία, εγκαταλείφθηκε από την εταιρεία, για διάφορους λόγους. Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω σχέδια είχαν προκαλέσει έντονη αντίδραση από τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα είχαν προσφύγει και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για την εγγύτητα του εμπορικού κέντρου με το κέντρο της πόλης.

Τελικά, η εταιρεία W-Real Estate, εξασφάλισε το πρότζεκτ και προσαρμόζοντάς το στις απαιτήσεις της, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία της υπεραγοράς με τα δύο καταστήματα του Praktiker και του Carrefour. Σύμφωνα με τον κ. Ευστρατόπουλο, στην αρχή, υπήρξαν κάποιες δεύτερες σκέψεις, σχετικά με ενδεχόμενο πάγωμα της επένδυσης, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης και της στάσης των τραπεζών, το δαπανηρό πρότζεκτ χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, κι είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό», αναφέρει και σημειώνει: «Περιμένουμε να υπάρξει ώθηση στην τοπική οικονομία, όχι μόνο με τη λειτουργία του, αλλά κι από τώρα, στη φάση της κατασκευής, αφού απασχολούνται ντόπιοι οικοδόμοι και εταιρείες. Είναι άλλωστε μία ακριβή κατασκευή. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργήσει, θα μπορούμε να μιλούμε τουλάχιστον για 200 θέσεις εργασίας, χώρια οι πολλές συνέργιες που μπορεί να προκύψουν με τους ντόπιους προμηθευτές», αναφέρει ο κ. Ευστρατόπουλος, ο οποίος εκτιμά πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει τα δύο νέα καταστήματα και θα τα προτιμά για τις αγορές τους, κυρίως λόγω των καλών τιμών και της ποικιλίας τους.

Επιφυλάξεις από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης

Το ζήτημα της λειτουργίας μίας τέτοιας υπεραγοράς, τόσο κοντά στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, προβληματίζει τους εμπόρους. Το θέμα μάλιστα πρόκειται να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου.Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο στη «Γ», ο πρόεδρος Στάθης Μακρίδης, σημειώνει πως υπάρχει προβληματισμός και επιφυλάξεις, τόσο για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που εκτιμάται ότι θα προκύψουν, όσο και για το εάν αυτές θα αποβούν εις βάρος κάποιων άλλων θέσεων που υπάρχουν ήδη στην περιοχή.

Εμπορικό κέντρο και στην Ξάνθη

Πριν το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία εμπορικό πάρκο, κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Ξάνθης, το οποίο θα φιλοξενήσει 23 μεγάλες και μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Παρουσία σε αυτό με καταστήματα-άγκυρες θα έχουν οι αλυσίδες της Carrefour και της Praktiker (με σημεία πώλησης 4.500 τ.μ. η κάθε μία), αλλά και η Ηλεκτρονική Αθηνών, Sprider, Adidas, Κου-Κου κ.ά. Η συνολική καλυμμένη επιφάνεια του πάρκου είναι 16.000 τ.μ. με 1.000 θέσεις στάθμευσης, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας.

Φορέας κατασκευής του είναι η βορειοελλαδική εταιρεία, «Ζήνων Αθανασιάδης ΑΤΕ» (έχει συστήσει για το συγκεκριμένο πάρκο το σχήμα διαχείρισης, «Αλφα Εμπορικά Πάρκα ΑΕ»), η οποία έχει στο παρελθόν υλοποιήσει και έτερα εμπορικά κέντρα. Το νέο πάρκο θα έχει κεντρική διαχείριση λειτουργίας, ενώ εκτός από τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων περιλαμβάνει και 15 μικρότερα εντός εμπορικής στοάς. Η Ξάνθη, που έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε λιανεμπορικό κέντρο της περιοχής, απέκτησε στο πρόσφατο παρελθόν σημεία πώλησης και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της Makro, ενώ καταστήματα έχουν και τουρκικές λιανεμπορικές αλυσίδες, όπως η Istikbal, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής επίπλων της γείτονος.

Πηγή: e-thraki.gr