Τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου θα έχει το Συμβούλιο του Ιδρύματος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου, και όχι οι πρυτάνεις, όπως προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, λίγα μόλις 24ωρα μετά το θρίλερ με τους μετανάστες που κατέλυσαν στη Νομική Σχολή.

«Το άσυλο “σκοτώνουν” αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν», δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα «Τα Νέα» και προσθέτει πως είναι μεγάλη υποκρισία να θεωρήσει κάποιος ότι τα τόσο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθηγητές και φοιτητές θα λυθούν από την ελληνική αστυνομία. «Η αντιµετώπιση του προβλήµατος πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να αφορά τη συνολική αλλαγή του µοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. Το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιµο».

Τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Παιδείας; Να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης, «ώστε ο πρύτανης να είναι ακαδηµαϊκός ηγέτης αφοσιωµένος και απερίσπαστος στο ακαδηµαϊκό και ερευνητικό έργο του πανεπιστηµίου – γιατί ξεχάσαµε ότι αυτή είναι η αποστολή του – και το ανεξάρτητο από ψήφους και συστήµατα διαπλοκής Συµβούλιο του Ιδρύµατος να θέτει στόχους και να προωθεί την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο σε κάθε ίδρυµα».

Αναφερόμενη στα γεγονότα της Νομικής Σχολής, η Άννα Διαμαντοπούλου δηλώνει: «οι συγκεκριµένοι που – αν και προσπάθησαν πολύ, δεν µπόρεσαν από τον Σεπτέµβριο µέχρι σήµερα να κλείσουν τα πανεπιστήµια και να προκαλέσουν αναταραχή – επιχείρησαν µε οργανωµένο σχέδιο να επαναφέρουν το θέµα “άσυλο” µε τον πλέον δραµατικό τρόπο, συνδέοντάς το µε το εκρηκτικό θέµα της παράνοµης µετανάστευσης. Τα πράγµατα είναι καθαρά. Κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίµα µε τον γνωστό άγονο διάλογο “άσυλο ή µη άσυλο” και παραµερίζοντας την πραγµατική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά την τύχη των 250 µεταναστών που είχαν καταλύσει στη Νοµική η κ. ∆ιαµαντοπούλου εξηγεί ότι θα εφαρµοστεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόµος, δηλαδή θα κριθεί για καθέναν ξεχωριστά εάν θα πρέπει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή εάν θα απελαθεί.