Το υπουργείο πιστεύει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα από συγκεκριμένο φόρουμ μεταναστών, αναφέροντας παράλληλα και γνωστά ονόματα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο με στόχο καταρχήν το «χάπενινγκ» αλλά και την πρόκληση έντασης προκειμένου να «μπει στο παιχνίδι» η Αστυνομία και με απώτερο στόχο να υπάρξει ακόμα και θύμα.

Ταυτόχρονα η ίδια πηγή ανέφερε ότι το όλο σχέδιο επιχειρήθηκε κατ’ αρχήν να πραγματοποιηθεί με μετανάστες από χώρες της Ασίας και όταν αυτοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, οι οργανωτές στράφηκαν προς μετανάστες από το Μαγκρέμπ.

«Εμείς δεν τσιμπάμε ούτε στην ένταση ούτε στο αίμα ούτε στα επεισόδια» είπε η ίδια πηγή στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τηρηθεί ο νόμος, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ίδια πηγή υπέδειξε ευθέως τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, ως τον μόνο αρμόδιο να δώσει λύσει, καθώς μόνον εκείνος μπορεί να αποφανθεί αν έχει παραβιαστεί το άσυλο, συγκαλώντας το Πρυτανικό Συμβούλιο και εν συνεχεία αυτό την Επιτροπή Ασύλου, η οποία με την σειρά της δίνει εντολή στον εισαγγελέα και εκείνος στην Αστυνομία.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι ο μόνος τρόπος επέμβασης της αστυνομίας χωρίς την έγκριση των πρυτανικών αρχών είναι εάν ο εισαγγελέας διαπιστώσει κακουργηματικές πράξεις και ζητήσει άμεση παρέμβαση.

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές οι εισαγγελικές αρχές ενοχλήθηκαν από την άρνηση του πρύτανη να τις επισκεφθούν και πολύ περισσότερο να απαντήσουν στο ερώτημα «αν έχει παραβιαστεί το άσυλο» και εξ αυτού του λόγου διέταξε κύρια ανάκριση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει ποινικές ευθύνες ο πρύτανης.

Η πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιμένει ότι ο πρύτανης ενημέρωσε το υπουργείο το Σάββατο το πρωί και ζήτησε να παρεμποδιστεί η αναχώρηση των μεταναστών από την Κρήτη, όταν ενημερώθηκε ότι πίσω από την κίνηση υπήρχαν πρόσωπα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο

Η Αστυνομία – πρόσθεσε η ίδια πηγή – όμως δεν μπορούσε να εμποδίσει το ταξίδι τους, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή , η αστυνομία έψαχνε τον κ. Πελεγρίνη και δεν τον βρήκε επειδή έπαιζε σε μία θεατρική παράσταση.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έδειξε» παράλληλα τον κ. Πελεγρίνη και ως ένθερμο υποστηρικτή των μεταναστών με αφορμή μία ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του και καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος σε συναυλία Αφγανών μεταναστών στα προπύλαια.

Το ίδιο υπουργείο αναφέρει επίσης ότι τα γεγονότα στην Νομική αποτέλεσαν την θρυαλλίδα για να εκφραστεί η τριχογνωμία που υπάρχει στην Αριστερά αφού τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Φώτης Κουβέλης πήραν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.