Παρασκηνιακές πιέσεις και απειλές δέχθηκαν οι Κεντέρης και Θάνου για να παραδώσουν τις ταυτότητές τους και να μην τρέξουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως κατήγγειλε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπερασπιστή των κατηγορουμένων αθλητών, δέχθηκαν πιέσεις ότι αν συμμετάσχουν στους αγώνες θα αποχωρούσε η αμερικανική αποστολή, θέτοντάς τους ένα τεράστιο βάρος.

Σε ερώτηση μάλιστα του συνηγόρου υπεράσπισης του Κώστα Κεντέρη, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο μάρτυρας Βασ. Σεβαστής επιβεβαίωσε ότι είχε ακούσει πως ομάδες όπως των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Αυστραλίας είχαν αρνηθεί να λάβουν μέρος στους Αγώνες εφόσον συμμετείχε ο Κώστας Κεντέρης. Ο συνήγορος, αφού τόνισε ότι τότε τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΟΕ τις έκανε ο ίδιος, είπε στο δικαστήριο ότι οι ερωτήσεις που υποβάλλει είναι για να καταδείξει τις πιέσεις που δέχτηκαν οι δύο αθλητές για να μην λάβουν μέρος στους αγώνες.

Ο κ. Σεβαστής κατέθεσε ότι είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο τους αθλητές και ότι είχε διαπιστώσει πως βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού. Είπε μάλιστα ότι ο Κεντέρης φορούσε κολάρο και είχε σκισμένα ρούχα. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι αν η ΔΟΕ ήθελε να κάνει έλεγχο στους αθλητές θα μπορούσε να τους υποβάλλει σε αντιντόπινγκ τεστ και με την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό.