Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μαθητές για τη λήξη των φετινών μαθημάτων, με τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων να δίνουν το πρώτο μάθημα στα τέλη Μαΐου. Το τελευταίο κουδούνι χτύπησε στις 17 Μαΐου στα Λύκεια της χώρας ενώ την Τρίτη, 28 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα στα Γυμνάσια και το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, θα δοθεί στους μαθητές έως τη Δευτέρα, 27 Μαίου.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 30 και 31 Μαΐου, αντίστοιχα. Όσον αφορά στα Γυμνάσια, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα μεταξύ 3-17 Ιουνίου 2024. Πιο αναλυτικά,

Το χρονοδιάγραμμα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας:

Οι προαγωγικές εξετάσεις και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Α ́, Β ́και Γ ́ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ε.Α.Ε. και Γυμνασίων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ στα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024 έως τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ Λυκείου ξεκίνησαν από τις 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2024, με την 21η Ιουνίου να έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο έως την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 με εξαίρεση τα αποτελέσματα των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων, στρατευσίμων ή μαθητών/τριών που απουσίαζαν δικαιολογήμενα, τα αποτελέσματα των οποίων εκδίδονται με το πέρας των εξετάσεών τους.

Για τους μαθητές της Γ ́ Γυμνασίου παρελθόντων ετών ισχύει η παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111).

Οι βαθμοί Β’ τετραμήνου

Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί παραδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών έως την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024.

Προαγωγή – απόλυση

Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,

  • όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10 ή
  • όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία 13.

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από 10, εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα 4. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από 10 σε περισσότερα από 4 μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α ́ και Β ́ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ ́ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, σύμφωνα με την περ. α ́ της παρ. 4, επαναλαμβάνει την τάξη.