Αποκαλυπτικό για τις απόψεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και τις ένοπλες οργανώσεις είναι το περιεχόμενο απόρρητου τηλεγραφήματος του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, το οποίο διέρρευσε από το Wikileaks.

Το εμπιστευτικό έγγραφο περιγράφει συνομιλία 45 λεπτών μεταξύ του υπουργού και του πρέσβη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ανύπαρκτη και επικίνδυνη την ΕΥΠ, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τα ονόματα «των περισσότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων» και συμφώνησε στη δημιουργία ελληνοαμερικανικής ομάδας εργασίας για ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά στη δράση της αστυνομίας, σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της προστασίας της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούσε, όπως στην πρόσληψη επιστημόνων για τη στελέχωση της.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο υπουργός επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες οργανώσεις έχουν δεσμούς με τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Κύκλοι του κ. Χρυσοχοίδη επισημαίνουν, πάντως, ότι τα εν λόγω σχόλια διατυπώθηκαν από τον υπουργό το Νοέμβριο του 2009 και αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Κατά τους ίδιους κύκλους, σε νεώτερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ. Χρυσοχοϊδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που -κατά τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.