Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr /  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:

  • η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
  • οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
  • οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
  • οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σάββατο στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στα βορειοδυτικά και στα βόρεια οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Π

Παράλληλα χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο και από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Τέλος, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7 έως 9 μποφόρ) αναμένονται στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα πέσουν χιόνια μέχρι και σε υψόμετρο 200 μέτρων

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, χιόνια θα πέσουν στην ορεινή Ήπειρο και ορεινή Θεσσαλία -πάνω από 700-1000 μ. υψόμετρο- και από τη δυτική Μακεδονία μέχρι και τον Έβρο σε χαμηλότερα υψόμετρα, μέχρι και τα 200μ. Στη Θράκη και στην κεντρική Μακεδονία χιόνια θα πέσουν  μέχρι και στα πεδινά.

Από το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι περίπου τις 2 τα ξημερώματα οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε περιοχές της βόρειας Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου.

Οι 13 περιοχές που θα «ντυθούν στα λευκά» το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, χιόνια θα πέσουν σε 13 περιοχές, τις οποίες και αναφέρει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

  1. Καστοριά,
  2. Κοζάνη,
  3. Φλώρινα,
  4. Έδεσσα,
  5. Θεσσαλονίκη,
  6. Καβάλα,
  7. Ξάνθη,
  8. Αλεξανδρούπολη,
  9. Λήμνος,
  10. Σαμοθράκη,
  11. Καρπενήσι,
  12. Καλάβρυτα,
  13. Τρίκαλα Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, χιόνια προβλέπονται και στην Αττική, από Κυριακή ξημερώματα μέχρι το απόγευμα κατά διαστήματα στα ορεινά.

Καλημέρα!Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει από το Σαββατο 20/1 αργά το απόγευμα μέχρι την Κυριακή 21/1 το…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Thursday, January 18, 2024