Ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή έχει σημάνει συναγερμό στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, ο οποίος νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Ο φοιτητής μεταφέρθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος, αλλά σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με το tempo24 και την εφημερίδα «Γνώμη». Παράλληλα, εφαρμόστηκαν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το κρούσμα, καθότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τόσο ενδημική νόσο όσο και επιδημία.

Σημειώνεται πως η μηνιγγίτιδα, που αποτελεί φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό, εμφανίζεται υπό μορφή ιογενούς μηνιγγίτιδας, που είναι πολύ συχνή, αλλά σπάνια θανατηφόρα, ενώ, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μεν πιο σπάνια, αλλά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα σε κάποιες μορφές της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του νοσήσαντος φοιτητή, πρόκειται για μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, όπου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα και, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα άτομα που έχουν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη και, μάλιστα, όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα κατά τη χρονική περίοδο των 7 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του.