Στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε το πρωί το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford».

Το πλοίο προσέγγισε στον προβλήτα Κ14 της Νατοϊκής Βάσης Μαραθίου με τη βοήθεια ρυμουλκών.

Η αμερικανική πλωτή Πολιτεία, με μήκος 337 μέτρα και πλήρωμα 6.700 άτομα, θα παραμείνει στην Αμερικανική βάση της Σούδας μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου θα μπορεί να επισκέφτεται το κέντρο των Χανίων από το απόγευμα σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στη Σούδα, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή, για ενδεχόμενες αναταραχές.

Για την παρουσία του Αμερικανικού πλοίου στα Χανιά, η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ, με ανακοίνωση της, δηλώνει ότι είναι «ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας τη θέση της για «κλείσιμο των ξένων βάσεων στο νησί». Παράλληλα την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Δείτε εικόνες

Οι δυνατότητες του πλοίου

Το “USS Gerald Ford” είναι το πρώτο της κλάσης του. Φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών και σειρά άλλων καινοτομιών.

Επίσης, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 αεροσκάφη διάφορων τύπων.

Το πλοίο πήρε το όνομα του 38ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, για να τιμήσει τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Πολεμικό Ναυτικό, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.