Για να μεγαλώσει ένα φυτό και να αναπτυχθεί επιτυχώς χρειάζεται αρχικά ένα δυνατό και υγιή σπόρο. «Εν αρχή ην ο σπόρος» όπως λένε και αυτό είναι κάτι που υφίσταται όχι μόνο στην καλλιέργεια των σιτηρών, αλλά και στην καλλιέργεια μίας συνεργασίας. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία χτίστηκε και η συνεργασία της Nestlé Ελλάς με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Staramaki η οποία μετράει ήδη τρία χρόνια.

Σε αυτή τη συνεργασία πρωταγωνιστούν οι «σπόροι» της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της εμπειρίας. Το Staramaki, που εδρεύει στο Κιλκίς, έχει βρει έναν μοναδικό τρόπο να αξιοποιεί το υποπροϊόν της πιο διαδεδομένης καλλιέργειας της περιοχής, δηλαδή των σιτηρών, για να παράγει καλαμάκια που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν δημιουργούν απορρίμματα.

Η διαδικασία έχει ως εξής: τα στελέχη των σιτηρών, οι κορμοί δηλαδή των φυτών που μένουν στο χωράφι, θερίζονται μηχανικά και συλλέγονται με το χέρι. Στη συνέχεια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Staramaki όπου και κόβονται. Αρχικά, η κοπή γινόταν με το χέρι, ωστόσο όπως αναφέρει ο Στέφανος Καμπέρης, Επικεφαλής της Κοιν.Σ.Επ Staramaki με την στήριξη της Nestlé Ελλάς, το Staramaki έχει πλέον αποκτήσει την πρώτη αυτόματη μηχανή κοπής σιτηρών στον κόσμο, που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της επιχείρησης για να τη βοηθήσει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυναμική. Το προϊόν αλλά και ο τρόπος με το οποίο αυτό παράγεται συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Nestlé για το περιβάλλον, για αυτό και το Staramaki αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας του καφέ Nescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον», για λιγότερο πλαστικό. 

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ότι δεν μουλιάζει και δεν αφήνει γεύση. Όπως τονίζει η Ελένη Καραγιαννίδου, Υπεύθυνη Ποιότητας για το Staramaki: «Είναι ένα υψηλής απόδοσης προϊόν, το οποίο δεν αλλοιώνει το ρόφημα. Έτσι, αντέχει όσες ώρες χρειαστούμε για να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας κρύο καφέ».

Προστατεύοντας την γευστική εμπειρία, το Staramaki συνδυάζεται ιδανικά με τον κρύο καφέ και για αυτό εξάλλου προσφέρεται στις Nespresso Boutiques στη Γλυφάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του και στο χέρι. 

H Nestlé Ελλάς, πιστή στις δεσμεύσεις της για βιωσιμότητα συνεχίζει να αναπτύσσει και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κοινωνία. 

Ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, τονίζει για τη συνεργασία με το Staramaki: «Η βιωσιμότητα αποτελεί για την εταιρεία μας κινητήρια δύναμη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Προσφέρουμε τεχνογνωσία, προτείνουμε λύσεις μέσα από  ένα ευρύ προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που έχει στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή σε όλα τα στάδια της ζωής του, και αναπτύσσουμε συνεργασίες για το περιβάλλον και την κοινωνία. Όλα τα παραπάνω γίνονται πράξη και μέσω της συνεργασίας μας με το Staramaki. Υποστηρίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ελληνικού καινοτόμου προϊόντος που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τη γευστική εμπειρία του κρύου καφέ, ενώ παράλληλα δημιουργεί αξία για την τοπική κοινωνία»