Για το ναρκωτικό «σίσα» που αποκαλείται και «κοκαΐνη των φτωχών» και έριξε σε κώμα την 16χρονη από τον Βύρωνα μίλησε την Τρίτη (21/11) ο καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και ψυχίατρος, Γιώργος Παπαζήσης. «Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αποτελούν «μάστιγα» παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά, που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και ψυχίατρος μιλώντας για την 16χρονη: «Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες».

«Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών» είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες, τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

Η «σίσα», όπως εξήγησε, καπνίζεται, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση της και σε ενέσιμη μορφή.

Οι ευρωπαϊκές «πρωτεύουσες» της κοκαΐνης

«Είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών»

«Η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο» σημείωσε ο Γιώργος Παπαζήσης, εξηγώντας ότι οι γονείς πρέπει να ανησυχούν εάν το παιδί τους έχει αλλαγή συμπεριφοράς, εάν απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες, εάν γίνεται πιο επιθετικό και εάν παρουσιάζει διαταραχή στον ύπνο.

«Δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή την ενέσιμη μορφή» τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ, αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».