Οι μαχητές της Χαμάς φέρεται πριν επιτεθούν στο Ισραήλ να είχαν λάβει το ναρκωτικό Captagon, γνωστό ως «η κοκαΐνη των φτωχών», το οποίο χρησιμοποιούσαν συχνά τα μέλη του ISIS.

Η Jerusalem Post επικαλείται ρεπορτάζ του Channel 12 και αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ναρκωτικό εντοπίστηκε στις τσέπες νεκρών μαχητών στο κιμπούτς Nir Dvori.

Αυτό το διεγερτικό ναρκωτικό, γνωστό και ως «κοκαΐνη για τους φτωχούς», βοηθάει να διαπράττονται αποτρόπαιες πράξεις με μια αίσθηση ηρεμίας και αδιαφορίας. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μεγάλη εγρήγορση για παρατεταμένες περιόδους και καταστέλλει την όρεξη.

Το Captagon απέκτησε φήμη το 2015, όταν ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από μαχητές του ISIS για να καταστείλει τον φόβο πριν από τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιχειρήσεων. Καθώς η επιρροή τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS μειώθηκε, ο Λίβανος και η Συρία ανέλαβαν τα ηνία και άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγάλη κλίμακα.

Τι ναρκωτικό είναι

Το Captagon ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών και αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση διαταραχών προσοχής, ναρκοληψίας και κατάθλιψης. Παρά την εξαιρετικά εθιστική του φύση και τη δυνατότητα πρόκλησης ψυχωσικών αντιδράσεων, συνεχίζει να απολαμβάνει δημοτικότητας στη Μέση Ανατολή λόγω της οικονομικής προσιτότητας και της ευκολίας κατασκευής του. Σε φτωχότερες χώρες, το φάρμακο μπορεί να αγοραστεί για ένα ή δύο δολάρια, ενώ στις πλουσιότερες χώρες, μπορεί να κοστίσει έως και 20 δολάρια ανά χάπι.

Τα κύρια αποτελέσματά του περιλαμβάνουν την πρόκληση αισθημάτων ευφορίας, τη μείωση της ανάγκης για ύπνο, την καταστολή της όρεξης και την παροχή σταθερής ενέργειας.
Σύμφωνα με επαγγελματίες γιατρούς στον Λίβανο και τη Συρία, το Captagon δεν είναι μόνο διαδεδομένο μεταξύ των μαχητών, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συχνά από απελπισμένους αμάχους που κατοικούν σε ζώνες συγκρούσεων.

Ποιοι το παράγουν

Κάποτε πηγή εσόδων για τα μέλη του ISIS μέσω του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, το Captagon έχει γίνει πλέον σημαντική πηγή εισοδήματος για τη Συρία και υποστηρίζεται ενεργά από τη Χεζμπολάχ.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, μια έρευνα που διεξήχθη από τους New York Times αποκάλυψε ότι άτομα που συνδέονται με τον Μπασάρ Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, είχαν δημιουργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία για την παραγωγή του Captagon.

Αυτή η βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ, εποπτεύεται από τον αδελφό του Άσαντ και λειτουργεί ως μια ευημερούσα επιχείρηση ανάμεσα στα ερείπια του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία για πάνω από μια δεκαετία.
Τα κέρδη που προκύπτουν από το εμπόριο ναρκωτικών στη Συρία υπερβαίνουν τα κέρδη από τις νόμιμες εξαγωγές.

Η εμβέλεια του ναρκωτικού εκτείνεται πέρα από τη Σαουδική Αραβία, με σημαντικές κατασχέσεις Captagon στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μαλαισία και την Αίγυπτο. Στην Ιορδανία, είναι άμεσα διαθέσιμο σε χαμηλές τιμές, καθιστώντας το ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των μη προνομιούχων νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σχολικής ηλικίας.