Με τις πληγές να μην έχουν κλείσει από την κακοκαιρία Daniel στον Βόλο, τώρα η περιοχή δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά, καθώς η κακοκαιρία Elias σαρώνει αυτές τις μέρες τη Μαγνησία. Στον Βόλο και σε περιοχές του Νότιου Πηλίου το σκηνικό δεν θυμίζει σε τίποτα τα γραφικά χωριά και όμορφα τοπία που υπήρχαν εκεί πριν λίγους μήνες, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα ξαναγίνει η περιοχή όπως ήταν.

Από χθες το απόγευμα, η κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο είναι τρομαχτική. Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της Αστυνομίας να απαγορευτεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, ενώ από τις 7.30 μ.μ., η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι, κάτι το οποίο δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών να παράσχουν βοήθεια. Παράλληλα, έχει διακοπεί και πάλι η υδροδότηση της περιοχής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έχει λάβει πάνω από 1200 κλήσεις για βοήθεια.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας έχουν φτάσει μεγάλες δυνάμεις του Στρατού και συνδράμουν στις εκκλήσεις για βοήθεια, ενώ όλη η δύναμη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βρίσκεται στους δρόμους με μεγάλα οχήματα, βάρκες και μηχανήματα έργου της 1ης Στρατιάς. Ο Στρατός, σε συνεργασία με δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν καταφθάσει από όλη την Ελλάδα, προσπαθούν να στηρίξουν μία κατεστραμμένη πόλη.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες καταστροφές

Πολλές συνοικίες του Βόλου και τα προάστια του, έχουν κατακλυστεί από νερά και λάσπη: Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Άγιος Παντελεήμονας, μέρος του κέντρου και της παραλίας του Βόλου, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι, το Νέο Δέλτα, η Νεάπολη, το Πολυτεχνείο.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο έχουν αποκλειστεί, λόγω των ρεμάτων που «κατέβασαν» στη θάλασσα χιλιάδες τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές.

Οι εικόνες είναι τραγικές στην Αγριά όπου έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι, πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές.

Ίδιο σκηνικό και στα Άνω και Κάτω Λεχώνια ,όπως και στα Πλατανίδια. Έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο στην Παιδόπολη και στην Αγριά και δεν υπάρχει οδική σύνδεση με το Βόλο, όπως, επίσης, και του Νότιου Πηλίου με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Αντίστοιχες εικόνες και στα δυτικά προάστια του Βόλου, με καταστροφές στις Αλυκές, τα Πευκάκια, την Κριθαριά, τον Άγιο Γεώργιο Κυνηγών και το Μάραθο.

Στις Αλυκές έσπασαν χείμαρροι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και οικιακός εξοπλισμός. Καταστροφές έχουμε και στη Μακρυνίτσα, η οποία έχει, επίσης, αποκλειστεί οδικά.

Κατέρρευσε ολοσχερώς ο δρόμος προς Πήλιο στο ύψος των Αηδονοφωλιων

Posted by magnesianews.gr on Wednesday, September 27, 2023

Τέλος, τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου Βόλου-Βελεστίνου που είχαν κλείσει όπως ο δρόμος προς Μικροθήβες, ξαναδόθηκαν στην κυκλοφορία ενώ τα σχολεία σε όλη την Μαγνησία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν στον Βόλο λόγω της κακοκαιρίας Elias προκάλεσαν την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους. Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλησε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας αποφάσισε πως:

  • Διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Αποστόλων στην Άλλη Μεριά, από την οδό Εθν. Αντιστάσεως και μέχρι τη διασταύρωσή της με την Ε.Ο. Βόλου Ζαγοράς (Ανω κλάδος) στη Χ/Θ 5+810, από την 08.00’ ώρα σήμερα 28.9.2023 (Πέμπτη) λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή (φθορές στο οδόστρωμα) και μέχρι την αποκατάστασή τους.
  • Διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βελεστίνου – Μικρού Περιβολακίου, από το χωριό Χλόη και μέχρι την διασταύρωσή της με το παράπλευρο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ, από την 08.00’ ώρα σήμερα 28.9.2023 (Πέμπτη) λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή (καθίζηση στο οδόστρωμα) και μέχρι την αποκατάστασή τους.
  • Διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (Άνω Κλάδος) από τη Χ/Θ 4+760 (Ανακασία) έως τη Χ/Θ 5+810 (Άλλη Μεριά) λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή (καθίζηση στο οδόστρωμα) και μέχρι την αποκατάστασή τους.