Καθώς πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, αρχίζουμε τις σχετικές προετοιμασίες του σπιτιού και κυρίως για το θέμα της θέρμανσης. Και αυτό όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων αλλά και ασφάλειας. Ένα σπίτι με σταθερή, ζεστή θερμοκρασία αφενός προφυλάσσει την υγεία μας, αφετέρου διαμορφώνει ένα περιβάλλον όπου το ίδιο το σπίτι και οι συσκευές του δεν ταλαιπωρούνται και δεν φθείρονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι η σταθερή θερμοκρασία τους κρύους και υγρούς μήνες του χειμώνα αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση μούχλας. Για τους λόγους αυτούς, μία από τις δουλειές που πρέπει να προγραμματίσουμε είναι να ελέγξουμε αν το σπίτι μας παρουσιάζει, με κάποιο τρόπο, «διαρροές» θερμότητας, αλλά και να δούμε ποια απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν.

  • Η μόνωση του σπιτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας και να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό και άνετο. Ο ζεστός αέρας μπορεί να «δραπετεύει» από το σπίτι σας από κάθε σημείο, που σημαίνει ότι πολλή ενέργεια που πληρώνετε μπορεί να πηγαίνει απλώς χαμένη. Η πιο πλήρης απάντηση σε αυτό το θέμα είναι η μόνωση -είναι μια επένδυση για την οποία δεν θα μετανιώσετε ποτέ.
  • Αν έχετε τζάκι, αλλά δεν το χρησιμοποιείτε, χάνετε θερμότητα! Η καμινάδα του τζακιού σας είναι ο δρόμος για τη διαφυγή του ζεστού αέρα. Έτσι, απλώς πρέπει να την καλύψετε, είτε προσωρινά με κάποιο ειδικό κάλυμμα είτε μόνιμα, κλείνοντάς τη.
  • Οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας δεν εφαρμόζουν στην εντέλεια – πάντα μένουν κάποια κενά από τα οποία φεύγει ο αέρας. Αν δεν υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. σημεία που χρειάζονται στοκάρισμα ή ρωγμές στα κουφώματα), η λύση των αεροστόπ (αυτοκόλλητες λωρίδες για παράθυρα ή πόρτες) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμποδίσετε τη «διαρροή» θερμού αέρα.
  • Συχνά στα καλοριφέρ παγιδεύεται αέρας, ο οποίος εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία τους – ουσιαστικά καίνε χωρίς να αποδίδουν όσο πρέπει. Έτσι, αν εντοπίσετε κρύα σημεία στα καλοριφέρ σας εν ώρα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος, είναι σημάδι ότι χρειάζονται εξαερισμό, ο οποίος γίνεται με ειδικό κλειδάκι. Αυτό απελευθερώνει τον αέρα και διασφαλίζει ότι το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
  • Αν το σπίτι σας έχει ξύλινο πάτωμα, τα κενά μεταξύ των σανίδων είναι πιθανό να αφήνουν τη θερμότητα να διαφεύγει. Σε κάθε περίπτωση ελέγχετε και επισκευάζετε.
  • Τέλος, να θυμάστε ότι οι κουρτίνες είναι εξαιρετικό μέτρο και για την απώλεια θερμότητας, καθώς δημιουργούν ακόμα ένα στρώμα προστασίας μπροστά από τα παράθυρα. Προσοχή, όμως: μην αφήνετε κουρτίνες να κρέμονται πάνω από κάποιο σώμα καλοριφέρ, καθώς αυτό αφενός μπορεί να μειώσει την απόδοση του σώματος, αφετέρου να εξελιχθεί σε επικίνδυνο σημείο για πυρκαγιά από την υπερθέρμανση του υφάσματος.