Ίσως το σημάδι είναι ένα «τίναγμα» που νιώσατε ακουμπώντας μια ηλεκτρική συσκευή. Ή ο… φουσκωμένος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος. Η αιτία, κατά πάσα πιθανότητα, είναι μια όχι πολύ συνηθισμένη κατάσταση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο: η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει δυσλειτουργία σε μια συσκευή ή μπορεί να ρέει ρεύμα προς τη γείωση λόγω κακής σύνδεσης. Στις πιο ακίνδυνες, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να αυξάνεται από ηλεκτρονικά και άλλες συσκευές που αντλούν συνεχώς ρεύμα ακόμα και όταν δεν φαίνεται να λειτουργούν. Το πρώτο βήμα σε μια τέτοια κατάσταση είναι να εντοπίσετε το πρόβλημα, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα.

Απενεργοποιήστε τον γενικό διακόπτη στον κεντρικό πίνακα του σπιτιού σας και κοιτάξτε τον μετρητή. Κανονικά, ο μετρητής θα πρέπει να σταματήσει. Αν όχι, μόλις ανακαλύψατε τη διαρροή. Βρίσκεται κάπου μεταξύ των καλωδίων τροφοδοσίας και του πίνακα και πρέπει να το επισκευάσετε αμέσως καλώντας ηλεκτρολόγο.

Αν ο μετρητής σταματήσει, απενεργοποιήστε όλους τους διακόπτες στον πίνακα και ενεργοποιήστε τον γενικό. Κλείστε όλους τους διακόπτες φώτων στο σπίτι και βγάλτε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Κάποιες απ’ αυτές (λ.χ. ο θερμοσίφωνας) ίσως να μη γίνεται να αποσυνδεθούν – σε αυτή την περίπτωση, ρυθμίστε τες στον χαμηλότερο δυνατό βαθμό.

Ελέγξτε ξανά τον μετρητή. Θα πρέπει να έχει μείνει ακίνητος. Ενεργοποιήστε κάθε διακόπτη, έναν κάθε φορά, και ελέγχετε τον μετρητή κάθε φορά που το κάνετε. Εάν παραμένει ακίνητος, κλείστε ξανά αυτόν τον διακόπτη και δοκιμάστε τον επόμενο.

Πρίζα

Ελέγξτε ξανά το κύκλωμα αν ο μετρητής αρχίζει να γυρίζει όταν ανοίγετε έναν διακόπτη. Θα πρέπει να ξέρετε ποια φώτα ή συσκευές ελέγχει Εάν είστε βέβαιοι ότι όλα είναι αποσυνδεδεμένα και ότι όλοι οι διακόπτες είναι απενεργοποιημένοι, υπάρχει ανοιχτή σύνδεση στο κύκλωμα, η οποία πιθανώς οφείλεται σε ελαττωματική ή φθαρμένη μόνωση του καλωδίου. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και θα πρέπει να καλέσετε ηλεκτρολόγο.

Παρακολουθήστε τον μετρητή όταν ενεργοποιείτε τον διακόπτη που ελέγχει μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στην πρίζα. Εάν αρχίσει να κινείται, ελέγξτε εάν η συσκευή έχει ενεργοποιηθεί. Αν δεν έχει, μπορεί η συσκευή να έχει πρόβλημα – θα πρέπει να την επιδιορθώσετε.

Ενεργοποιήστε ξανά όλους τους διακόπτες, αφήστε τα φώτα σβηστά και βεβαιωθείτε ότι ο μετρητής δεν κινείται. Στη συνέχεια, συνδέστε τις συσκευές σας μία προς μία. Όλες οι συσκευές πρέπει να είναι απενεργοποιημένες. Οποιαδήποτε από αυτές κάνει τον μετρητή να αρχίσει να περιστρέφεται, πρέπει να επισκευαστεί.

Ελέγξτε κάθε συσκευή για απώλεια ισχύος χρησιμοποιώντας έναν ειδικό μετρητή ισχύος. Συνδέστε τον μετρητή στην υποδοχή και, στη συνέχεια, συνδέστε τη συσκευή στον μετρητή. Αφήστε τη συσκευή απενεργοποιημένη για δύο ή τρεις ημέρες και, στη συνέχεια, ελέγξτε τον μετρητή. Τυχόν θετική ένδειξη δείχνει απώλεια ισχύος.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι αυτός είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος πρώτου ελέγχου για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλέσουμε ηλεκτρολόγο για να κάνει έναν πλήρη και αυστηρό έλεγχο και, βέβαια, για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού μας.